Siumut Nuuk stemmer i: Partiet mangler en klar linje

Uroen ulmer i Siumut, hvor baglandet bestemt ikke er tilfredse med partiet i koalitionen. Her mangler en retning, mener Qarsoq Høegh-Dam.
Qarsoq Høegh-Dam og Siumut Nuuk peger på formand Erik Jensen i kritikken om partiets rolle i koalitionen. Foto © : Allan Jeremiassen
23. februar 2024 15:07

Siumut har den seneste tid været en del i vælten, hvor baglandet har åbnet for en pose med blandet kritik. 

Koalitionen, fiskeriloven og råstofpolitik bliver kritiseret, og det har fået nogle siumuttere til at kalde på valg. 

Og nu melder en ny mand fra Siumuts bagland sig på banen.

- Man skal ikke bare være i koalitionen for koalitionens skyld.

Så klar er udmeldingen fra formanden i Nuuk, Qarsoq Høegh-Dam, der dermed repræsenterer endnu en i rækken af utilfredse lokalafdelinger. 

Afdelingen i hovedstaden er Siumuts største, og heller ikke her har man meget positivt at sige om den nuværende situation i partiet. 

Lokalafdelingen er enig i den kritik, der allerede er lagt frem fra resten af baglandet i Siumut. Eksempelvis de dårlige økonomiske vilkår med højere priser og de pressede borgere ved kysten, mens de også selv peger på rekordhøje boligpriser i Nuuk.

Pilen peger mod toppen

Her peger Qarsoq Høegh-Dam på toppen af Siumut, der mangler at skabe klarhed og finde den rigtige retning for partiet. 

- Hvis man ikke kommer frem som formand og siger, at her er vejen, vi følger, så kommer der frustration og en bange anelse for, hvor landet går hen, siger lokalformanden. 

Siumut Nuuk mener nemlig ikke, at toppen af partiet følger deres egen linje og holder, hvad de lover baglandet. 

- Hvis der ikke kommer nogle radikale ændringer i forhold til dialogen mellem baglandet og helheden i Siumuts førte politik, så bliver det ikke bedre, og det bliver ikke en bedre fremtid for Siumut, siger Qarsoq Høegh-Dam. 

Ifølge Qarsoq Høegh-Dam peger alle pile på Siumuts formand Erik Jensen, når snakken falder på de dårlige resultater i koalitionen. 

Rolig Siumut-formand

Kritikken gør ikke det store indtryk på Siumuts formand, Erik Jensen. Han peger på, at det ikke er første gang, man er uenige med lokalafdelingen i Nuuk. Han ønsker, at partiet ser fremad. 

- Det står frit for ham at komme med sine reflektioner. Hvis han mener det, han siger, er det i orden. Jeg kan blot tage deres kritik til efterretning, siger Erik Jensen. 

- Men Siumut er stærk. Og det vigtigste er, at Siumut bliver ved med at være modige nok til at deltage i lederskabet, når det handler om store beslutninger, siger Erik Jensen. 

Det er man altså ikke enig i hos Siumut Nuuk, hvor man ikke føler, at koalitionssamarbejdet har båret frugt for Siumut som parti. 

- Drømmescenariet er, at Siumuts politik bliver ført ud, og det er det, vi ikke kan se lige nu, siger Qarsoq Høegh-Dam.