Lars-Emil Johansen: Koalitionen driver dag-til-dag-politik

Samarbejdet mellem Siumut og IA er endt i skakmat. De to partier kan ikke skabe forandringer og fører i stedet formålsløs politik, mener den tidligere landsformand.
Lars-Emil Johansen er langt fra imponeret over de politiske bedrifter fra koalitionen mellem Siumut og IA. Foto © : KNR
22. februar 2024 07:51

KNR kan beskrive, hvordan stemmer i Siumuts bagland allerede nu begynder at buldre og tale om valg – et år før valgperioden officielt er ovre. Koalitionen med IA var alligevel ikke den drømmekonstellation, som man havde håbet på fra Siumuts side.

Faktisk går nogle af kommunalpolitikerne så langt som at sige, at der bør udskrives valg hurtigst muligt.

Men et er, hvad politikerne ude på kysten - udenfor koalitionskontorerne - mener om den politik, som bliver ført fra selvstyretårnet. Noget andet er den politiske virkelighed, som hersker indenfor murene i naalakkersuisut.  

Og få ved, hvordan det egentligt er at finde fodfæste og styre sikkert gennem sådan et koalitionssamarbejde og samtidig få konkret politik ud af det.

Men det gør tidligere landsstyreformand og nuværende nestor i Siumut, Lars-Emil Johansen. Derfor har KNR bedt ham om at give sit besyv med i forhold til koalitionens nuværende form og fremtidsudsigter.

- Koalitionen kan føle sig tryg. Den er ikke ved blive væltet, da den har et meget stort flertal. Imens er oppositionen handlingslammet. De fører interne kampe om man så må sige, siger han og fortsætter:

- Oppositionens partier, der har to, tre og fem mandater, et lammet hver for sig. I stedet for at pege fingrer ad hinanden bør de søge samarbejde, så de i højere grad kan udstikke retningen.

For stor til sit eget bedste

Der er altså intet udefra, som truer koalitionen mellem IA og Siumut – udover partierne selv.

- Jeg mener ikke, at koalitionen udnytter sit flertal til fulde. Det er som om, de to partier, Inuit Ataqatigiit og Siumut holder hinanden skakmat. De er ude af stand til at komme videre. De holder hinanden fast i vigtige spørgsmål. 

Faktisk peger Lars-Emil Johansen paradoksalt nok på koalitionens størrelse, som en af de største hæmsko for samarbejdet mellem Siumut og IA. For selvom det er godt at være den største dyr på savannen, så kan det også gøre én doven:

- Der er to muligheder ved at have et stort et flertal. Man kan udrette mange store og nye ting, som for eksempel nye erhvervsmuligheder. Eller man kan føle sig tryg og drive dag-til-dag-politik. Desværre er det det sidste, der gælder, siger Lars Emil Johansen.

Valget venter - måske

Flere siumutter fra baglandet har som sagt kaldt på valg. Det er især koalitionens udspil til en længe ventet fiskerilov, der har skabt store spændinger i fiskerpartiet.

Mange løfter er ikke blevet overholdt og flere mærkesager er blevet syltet eller helt forsvundet i den førte politik. 

Alligevel så anser Lars-Emil Johansen det ikke som særligt sandsynligt, at der venter valg lige om hjørnet.

Hvis det alligevel skulle ende med valg i år, så sker det dog alligevel nok før end senere, siger han:

- Der kan selvfølgelig komme et valg til foråret, hvis det bliver nødvendigt. Et valg til sommer kan blive vanskelig, da kongebesøg historisk set er vigtige (for naalakkersuisut, red.)