Hvis Siumut genvinder magten, vil Erik Jensen bruge de kommende generalforsamlinger i de selvstyreejede virksomheder til at få indført mere undervisning i grønlandsk. Foto: KNR

Siumut-mål: Alle skal tale grønlandsk i selvstyreejede virksomheder i 2025

Partiet vil dog ikke stille bestemte krav eller indføre konsekvenser, hvis det ikke bliver til virkelighed. Det oplyser Erik Jensen.

I Siumuts partiprogram står der: 

Siumut har som mål, at det officielle sprog Oqaatsivut - skal bruges i de offentligt ejede selskaber. Siumut har som mål, at det officielle sprog fuld ud implementeres senest inden år 2025.

Det skal dog ikke forstås sådan, at ikke grønlandsksprogede medarbejdere skubbes ud, hvis ikke de taler grønlandsk inden for fire år. Det understreger partiformand Erik Jensen overfor KNR.

- Konsekvensen vil ikke blive fyringer. Det er ikke vores mål at fyre folk, hvis de ikke kan klare at tillære sig grønlandsk, fastslår han.

Vil stille krav til generalforsamlinger

Hvis Siumut genvinder magten, vil han bruge de kommende generalforsamlinger i de selvstyreejede virksomheder til at få indført mere undervisning i virksomhederne. Det kan for eksempel være i Air Greenland eller Royal Greenland.

Siumut vil signalere, at undervisning i grønlandsk skal prioriteres højere, end tilfældet er i dag. Der kommer dog ikke flere penge til de offentlige virksomheder.

LÆS OGSÅ Kielsen i markant udmelding: Grønland skal hjemtage udlændingeområdet

- Vi vil stille større krav til selvstyreejede virksomheder, og de har allerede budget til at gennemføre det, siger Erik Jensen og tilføjer:

- Det her betyder ikke, at vi ikke vil have ikke-grønlandsksprogede medarbejdere. Men vi vil skabe en vej, der kan være med til at styrke vores sprog.

Har ikke defineret bestemt niveau

Siumut har ikke defineret et bestemt niveau, som medarbejderne skal mestre for, at målet om fuld implementering er nået.

- Jeg vil ikke snakke om, hvor niveauet skal være, hvis folk skal arbejde i selvstyreejede virksomheder. Men det er vigtigst, at man kan servicere folk på grønlandsk, altså gøre sig forståelig, siger Erik Jensen. 

I sprogprogrammet fremgår det også, at Siumut vil gøre engelsk til det første andetsprog i stedet for dansk på uddannelsesinstitutionerne.

I oktober markerede Siumuts tidligere formand, Kim Kielsen, sig også på et sprogkrav - men det var langt skrappere end det, Erik Jensen går til valg på i dag.

Kim Kielsen foreslog lige inden formandsvalget i Siumut, at nyansatte i det offentlige skal fremover skulle gennemføre sprogkurser, og de nyansatte skulle bestå eksaminerne for at beholde deres arbejde.

Målet var, at ingen nyansatte havde brug for tolkning. 

Sprogskolen i Sisimiut skulle tilbyde gratis onlinekurser, som man kunne tage, når det passede en.

Kommentarer

Foto af isbjørn © Vilhelm Lynge Hard

TV, radio: Vælgermøder

VALG TIL INATSISARTUT #IQ2021

Vi sender vælgermøder fra forskellige byer i tv og radio

Du har mulighed for at stille spørgsmål ved at møde op, eller på vores Facebook side KNR-imi Qinersineq

facebook.com/qinersineq

Se programplanerne her