Kielsen i markant udmelding: Grønland skal hjemtage udlændingeområdet

Formanden for Naalakkersuisut vil tilbyde gratis onlinekurser i grønlandsk til nyansatte i det offentlige, som skal bestå eksaminer for at beholde deres arbejde.
Vi skal byde velkommen til dem, der kommer hertil for at arbejde og skabe fremgang, men det skal være på vores betingelser, siger Kim Kielsen. Foto © : KNR
Skrevet af Jens Betak, Mads Lynge
29. oktober 2020 19:45

Efter over 11 år uden at hjemtage nye områder fra Danmark vil formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen hjemtage udlændingeområdet.

Det meddeler Kim Kielsen i en iøjnefaldende pressemeddelelse torsdag aften.

I en tid med lufthavnsbyggerier, byggeri af Ilulissat Isfjordscenter, hotelbyggerier og udvindingstilladelser til nye mineprojekter vil der ifølge Kielsen komme flere folk fra udlandet for at arbejde i Grønland.

Overtagelsen af ansvaret for udlændingeområdet vil ifølge formanden for Naalakkersuisut være med til at holde fast på det grønlandske sprog og den grønlandske kultur.

- Vi skal udvikle vores land. Vi skal byde velkommen til dem, der kommer hertil for at arbejde og skabe fremgang, men det skal være på vores betingelser. Kommer man til vores land for at arbejde, skal man lære vores sprog, og man skal forstå vores kultur, skriver Kim Kielsen.

Nyansatte skal bestå eksaminer

Overtager Grønland udlændingeområdet, har formanden for Naalakkersuisut flere konkrete ting, han vil have indført.

Sprogskolen i Sisimiut skal tilbyde gratis onlinekurser, som man skal kunne tage, når det passer en.

Nyansatte i det offentlige skal fremover gennemføre sprogkurser. Her skal de bestå eksaminer for at beholde deres arbejde, indtil man ikke længere har brug for tolkning.

Kim Kielsen skriver også, at der skal sættes klare regler for, hvor man kan få en arbejdstilladelse, og hvornår man kan få en permanent opholdstilladelse.

Grønland overtog senest et sagsområde fra Danmark i 2009. Dengang var det ansvaret for de gymnasiale uddannelser.

Overtagelsen af udlændingeområdet kan dog først ske efter forhandlinger med den danske stat.