Siumut-formand bakker op om omdiskuteret folketingstale

Formand for Siumut Erik Jensen bakker op om den tale, Aki-Matilda Høegh-Dam holdt på grønlandsk i Folketingssalen fredag. Dog vil han ikke oplyse, om bestyrelsen var orienteret på forhånd.
Erik Jensen mener, at det er vigtigt, at debatter i Folketingssalen bliver oversat til grønlandsk, så de mange grønlændere, der ikke taler dansk, stadig har en mulighed for at følge de debatter, som også vedkommer dem. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
16. maj 2023 07:02

Det var på linje med Siumuts politik, at Aki-Matilda Høegh-Dam fredag talte grønlandsk på talerstolen ved Folketingets årlige debat om Rigsfællesskabet.

Det fortæller formand for Siumut Erik Jensen til KNR.

- Vi synes fra Siumuts side, at det er på sin plads, at det grønlandske sprog skal styrkes. Den måde, hun gjorde det på, gav de andre folketingsmedlemmer noget at tænke over, så de forhåbentlig kan se, at det er på tide, at Folketinget tilpasser sig nye tider, siger han.

Alle skal forstå debatten

Ifølge Erik Jensen lægger debatten, som Aki-Matilda Høegh-Dam startede fredag, op til, at der skal være simultantolkning i Folketingssalen på samme måde, som der er i Inatsisartut.

Han mener nemlig ligesom Aki-Matilda Høegh-Dam, at det er vigtigt, at alle borgere i Rigsfællesskabet kan forstå, hvad der debatteres i Folketinget, når det vedkommer dem. Da en stor del af grønlænderne ikke selv mener, at de kan tale og forstå dansk særlig godt.

- Det er på tide at udvikle andre fremgangsmåder i forhold til sprog i Folketinget. Her i Inatsisartut er det muligt at tale både dansk og grønlandsk, og jeg mener, at Aki-Matilda Høegh-Dam nu har tændt et lys for muligheden for at gøre det samme i Folketingssalen, siger han.

Vil ikke oplyse, om bestyrelsen var orienteret

Det kom som en stor overraskelse i Folketingssalen, da Aki-Matilda Høegh-Dam nægtede at tale dansk, men Erik Jensen, vil ikke svare på, om Siumut bestyrelsen var blevet oplyst om talen forud for Folketingsdebatten.

- Jeg kan ikke udtale mig om det, men jeg kan fortælle, at vi taler om det ved bestyrelsesmødet i slutningen af maj. Vi grønlændere mener, at vores sprog er et betydningsfuldt sprog.

Aki-Mathilda udtalte fredag til KNR, at hun fulgte partilinjen, og at der derfor ikke var en beslutning at træffe.

- Det var ikke en selvstændig tanke. I Siumuts politik står der blandt andet, at vi mener, at det grønlandske sprog er det vigtigste sprog, og at det er noget, vi vil kæmpe for.

Erik Jensen oplyser, at Siumuts bestyrelse vil drøfte talen på bestyrelsesmødet i slutningen af maj måned, og at han ikke har mere at sige om sagen før efter det møde.