- Vi har i Siumut selvfølgelig ikke overhørt bankernes udmelding. Vi vil lave vores arbejde for at sikre størst mulig rentabilitet, siger Erik Jensen.Foto: KNR / Andreas Wille

Siumut: Der skal flere fiskere til

Selvom Grønlandsbanken varsler en bekymrende situation om hellefiskeriet, holder Siumut fast i, at der skal være plads til flere fiskere.

I Ilulissat præsenterede partiformand Erik Jensen og næstformand Vivian Motzfeldt Siumuts valgprogram til Inatsisartut.

Blandt partiets utallige planer, vil Siumut ændre fordelingen af hellefiskekvoter i Nordgrønland.

Kort sagt, så skal der deles flere kvoter ud til jollefiskerne end i dag.

Men det står i kontrast til Grønlandsbankens seneste udmelding. Banken har siden 2019 sat en stopper for lån til nye jollefiskere. Der er for mange fiskere om for få og stadig mindre fisk, lyder budskabet fra banken.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken: Flere og flere fiskere slås for at tjene penge nok til et godt liv

Banken oplever også, at flere og flere fiskere har svært ved at få tingene til at hænge sammen økonomisk.

Men det er ifølge Siumuts formand, Erik Jensen muligt at få flere jollefiskere på havet. Der skal bare flere kvoter til, siger han.

Fartøjer på over seks meter har nemlig deres egen kvote i forvaltningsområderne, mens fiskeriet for joller, der er under seks meter, foregår ved såkaldt olympisk fiskeri. Og her er der ikke sat grænser for, hvor meget en enkelt fisker må fange.

Erik Jensen: Der er ikke kollaps

Kvoterne i Diskobugt bliver for eksempel fordelt mellem jollerne og fartøjer. Den samlede kvote i Diskobugt i år er på 7.847 tons. Her får jollefiskerne 46,7 procent af kvoten og fartøjerne resten.

Ifølge Erik Jensen, kan der hentes flere kvoter fra fartøjerne til jollefiskerne.

- Vi er nødt til at sikre, at den samlet TAC bliver fisket op. Kvoterne i dag bliver ikke fisket op. Omkring 6.000 tons blev ikke fisket op sidste år, som betyder meget for landskassen og kommunerne, siger Erik Jensen.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken: Det indenskærs fiskeri er ved at kuldsejle

I forhold til Grønlandsbankens udmelding, er Siumut uenige.

- Vi har i Siumut selvfølgelig ikke overhørt bankernes udmelding. Vi vil lave vores arbejde for at sikre størst mulig rentabilitet, siger han.

I mener altså ikke, at der vil blive flere og flere fiskere, der går konkurs, selvom flere og flere får fiskerilicens, mens kvoterne forbliver det samme?

- Jeg mener ikke, der er kollaps. Som jeg har sagt det, så er det noget, der kan klares teknisk. Ikke alle kvoter bliver fisket op. Hvis alle kvoterne blev fisket op, ville bankerne sige, at fiskeriet er rentabelt.

Foto af isbjørn © Vilhelm Lynge Hard

TV, radio: Vælgermøder

VALG TIL INATSISARTUT #IQ2021

Vi sender vælgermøder fra forskellige byer i tv og radio

Du har mulighed for at stille spørgsmål ved at møde op, eller på vores Facebook side KNR-imi Qinersineq

facebook.com/qinersineq

Se programplanerne her