Siumut: Alle skal begynde at køre i elbiler i 2030

Biler der kører på diesel og benzin skal udfases fra 2030, mener Siumut. Partiet vil også gerne have, at motorafgiften til el- og hybridbiler bliver fjernet.
Alloriarfiummut tullingitinneqarsinnaavoq akitsuuteqanngitsumik taamaattut biilit iluaqusersorneqarsinnaaneri, Vivian Motzfeldt oqarpoq. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Andreas Wille
15. november 2021 09:03

Biler, der kører på diesel og benzin, oser for meget og er dårligt for klimaet.

Siumuts politiske ordfører, Vivian Motzfeldt mener, at man kan samarbejde med de lokale bilsælgere, for at ændre det grønlandske bilmarked.

Den politiske ordfører mener, at man på den måde kan få flere el- og hybridbiler på de grønlandske veje.

- Det er det næste skridt vi gerne vil tage, fordi vi alle har en interesse for at gøre noget for at mindske klimaudfordringerne, og på den måde kan vi vise at vi gør noget, siger Vivian Motzfeldt.

Ifølge tal fra Grønlands Politi, så var der sidste år 4.921 personbiler i hele landet, der kørte på diesel og benzin. Af el- og hybridbiler, så kørte 977 af dem på de grønlandske veje.

LÆS OGSÅ Naleraq og Naalakkersuisut er uenige om afgifter

En el- og hybridbil skal årligt betale en motorafgift på 6.554 kroner til landskassen. Siumut mener, at den afgift skal fjernes, hvis der bliver flere el- og hybridbiler.

- Afgiften ligger meget lav i dag, måske kan det næste skridt være, at fjerne afgiften til at bane vejen til flere af den slags biler, siger Vivian Motzfeldt.

Hun ønsker at der bliver lavet en handlingsplan, så man frem mod 2030 skal gøre klar til at udfase brugen af diesel- og benzin biler.