Siumut: Økonomien udfordrer selvstændigheden

Oppositionen havde gerne set, at Kim Kielsen talte mere om Grønlands muligheder for at blive selvstændig - det afviser Jens-Erik Kirkegaard fra Siumut.
Foto © : Camilla Dam/KNR
05. januar 2016 15:12

Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq så gerne, at Kim Kielsen havde talt mere om Grønlands muligheder for at blive selvstændig i sin nytårstale.

- Vi har allerede fået selvstyre, og nu skal vi hjemtage de resterende opgaver for at blive selvstændige. Derfor er det meget vigtigt at styrke erhvervet internt i landet, og det emne blev ikke taget op, sagde IA’s politiske ordfører, Aqqaluaq B. Egede, om formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsens nytårstale.

Andre problemer mere påtrængende

Politisk ordfører for Siumut, Jens-Erik Kirkegaard, mener dog, at der er andre problemer, der er mere påtrængende, før man begynder at tale om selvstændighed.

Læs også Oppositionen: Store mangler i formandens nytårstale

Jens-Erik Kirkegaard, politisk ordfører for Siumut, mener dog, at udfordringerne for Grønland er for store til at selvstændighed er et aktuelt emne.

- Vi er på vej mod selvstændighed, men vejen dertil er belagt med store udfordringer, siger Jens Erik Kirkegaard til KNR.

Han mener især økonomien er en udfordring for Grønlands selvstændighed.

- Grønlands landskasse er ikke en magisk boks - hvis ikke der kommer nye penge i den, så bliver den udtømt på et tidspunkt, siger Jens-Erik Kirkegaard.

Demokraterne: Indtægterne skal op

Heller ikke hos Demokraterne mener man, at selvstændighed er et påtrængende emne.

- Når vi får indtægter, som ikke primært er bloktilskud, kan vi begynde at snakke om, hvordan vi bliver selvstændige, siger Tillie Martinussen, finansordfører for Demokraterne til KNR.

Læs også Børnetalsmanden tilfreds med nytårstale

Hos det tredje koalitionsparti Atassut er næstformand Steen Lynge tilfreds med formand Naalakkersuisut Kim Kielsens nytårstale. Steen Lynge mener, at man bør vente med at diskutere selvstændighed til efterårssamlingen, hvor Naalakkersuisut ifølge Steen Lynge vil komme med flere oplysninger om, hvordan et eventuelt arbejde med en Grønlandsk Grundlov kan foregå.

- Der vil man få fremlagt vigtige oplysninger, der vil afspejle den retning, som Naalakkersuisut foreslår, at man arbejder i, siger næstformand i Atassut Steen Lynge til KNR.