Foto: Camilla Dam/KNR

Siumut: Økonomien udfordrer selvstændigheden

Oppositionen havde gerne set, at Kim Kielsen talte mere om Grønlands muligheder for at blive selvstændig - det afviser Jens-Erik Kirkegaard fra Siumut.

Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq så gerne, at Kim Kielsen havde talt mere om Grønlands muligheder for at blive selvstændig i sin nytårstale.

- Vi har allerede fået selvstyre, og nu skal vi hjemtage de resterende opgaver for at blive selvstændige. Derfor er det meget vigtigt at styrke erhvervet internt i landet, og det emne blev ikke taget op, sagde IA’s politiske ordfører, Aqqaluaq B. Egede, om formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsens nytårstale.

Andre problemer mere påtrængende

Politisk ordfører for Siumut, Jens-Erik Kirkegaard, mener dog, at der er andre problemer, der er mere påtrængende, før man begynder at tale om selvstændighed.

Læs også Oppositionen: Store mangler i formandens nytårstale

Jens-Erik Kirkegaard, politisk ordfører for Siumut, mener dog, at udfordringerne for Grønland er for store til at selvstændighed er et aktuelt emne.

- Vi er på vej mod selvstændighed, men vejen dertil er belagt med store udfordringer, siger Jens Erik Kirkegaard til KNR.

Han mener især økonomien er en udfordring for Grønlands selvstændighed.

- Grønlands landskasse er ikke en magisk boks - hvis ikke der kommer nye penge i den, så bliver den udtømt på et tidspunkt, siger Jens-Erik Kirkegaard.

Demokraterne: Indtægterne skal op

Heller ikke hos Demokraterne mener man, at selvstændighed er et påtrængende emne.

- Når vi får indtægter, som ikke primært er bloktilskud, kan vi begynde at snakke om, hvordan vi bliver selvstændige, siger Tillie Martinussen, finansordfører for Demokraterne til KNR.

Læs også Børnetalsmanden tilfreds med nytårstale

Hos det tredje koalitionsparti Atassut er næstformand Steen Lynge tilfreds med formand Naalakkersuisut Kim Kielsens nytårstale. Steen Lynge mener, at man bør vente med at diskutere selvstændighed til efterårssamlingen, hvor Naalakkersuisut ifølge Steen Lynge vil komme med flere oplysninger om, hvordan et eventuelt arbejde med en Grønlandsk Grundlov kan foregå.

- Der vil man få fremlagt vigtige oplysninger, der vil afspejle den retning, som Naalakkersuisut foreslår, at man arbejder i, siger næstformand i Atassut Steen Lynge til KNR.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt