Oppositionen: Store mangler i formandens nytårstale

Både Aqqaluaq B. Egede fra Inuit Ataqatigiit og Hans Enoksen fra Partii Naleraq mener, at der var store mangler i formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsens nytårstale.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
05. januar 2016 14:03

De så gerne, at Kim Kielsen havde fokuseret mere på selvstændighed i talen.

- Vi fra Partii Naleraq vil gerne være med i budskabet om vilje til samarbejde i formanden for Naalakkersuisuts tale, og jeg håber, at vi fremadrettet forstår hindanden bedre, og arbejder med fælles mål.

- Vi prøver jo at blive mere selvstændige, og derfor bliver alle partier nødt til at blive bedre til at samarbejde for at rykke samfundet fremad, siger formanden for Partii Naleraq Hans Enoksen til KNR.

Læs også Kim Kielsen: Vi skal være bedre til at forhindre overgreb på børn

Og han bliver bakket op af Aqqaluaq B. Egede fra Inuit Ataqatigiit, som mener, at Kim Kielsen derfor burde havde talt mere om, hvordan landet kan blive økonomiske uafhængige af Danmark i fremtiden.

- Vi har allerede fået selvstyre, og nu skal vi så hjemtage de resterende opgaver for at blive selvstændige. Derfor er det meget vigtigt at styrke erhvervet internt i landet, og det emne blev ikke taget op. Turisme blev nævnt, men hvordan de vil arbejde med det mangler, siger Aqqaluaq B. Egede til KNR.

Desuden mener Aqqaluaq B. Egede, at Kim Kielsen i alt for høj en grad lægger sin lid til, at minedriften skal rette op på landets økonomi.

- Først skal vi prioritere selvforsyning af grøntsager og fisk af flere forskellige arter, der kan give modspil til udenlandske varer.  Derefter kan vi tage hånd om de erhvervsmuligheder, der kun er midlertidige, siger Aqqaluaq B. Egede.

Læs også Børnetalsmanden tilfreds med nytårstale

Selvom de to partier var uenige i det meste, kunne Hans Enoksen dog godt finde nogle positive ting ved talen.

- Der er mange punkter i talen, man kun kan være enige i. Budskabet om, at samfundet skal styrkes er også glædeligt, og har vores fulde støtte. Derudover er det også glædeligt, at man vil styrke det sociale arbejde, så børn og unge får bedre vilkår.

- Og vi er helt enige i hans budskab om, at der skal være bedre vilkår indenfor fiskeriet, fortalte formanden for Partii Naleraq Hans Enoksen til KNR.