Sisimiut skal have et krematorium. Nu skal kommunen bare finde pengene

I Sisimiut vil de have et krematorium, og nu har kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia besluttet, at der skal sættes penge af til det.
For at undgå, at man snart løber tør for gravpladser i Sisimiut, skal der nu laves et krematorium.
02. oktober 2024 12:54

Kirkegården i Sisimiut er ved at være fyldt op. Det er kun dem, der allerede har reserveret en plads, som kan blive begravet der nu.

En ny gravplads er dog blevet taget i brug i den nordlige del af byen, men den er ikke stor. Og allerede om seks år – i 2030 – forventes den at være fuldt udnyttet. Så nu har kommunalbestyrelsen godkendt, at der skal findes penge til et krematorium i landets næststørste by. 

Bag forslaget står Navarana Lennert Andersen fra IA. 

- Senest i 2028 skal kommunalbestyrelsen have besluttet, hvor den næste gravplads skal placeres. Derfor vil det være en god idé - og vi kan spare en masse penge - hvis vi allerede nu planlægger at etablere et krematorium, siger Navarana Lennert Andersen.

20 millioner kroner

følge en undersøgelse fra naalakkersuisut i 2020 er det anslået, at et krematorium i Grønland kunne koste omkring 20 millioner kroner. Beløbet er inkluderer planlægning, anlæg af området, bygninger og et krematorium med filter.

Navarana Lennert Andersen mener, at krematorieprojektet kan gennemføres ved at afsætte penge til det i de kommende budgetter. Foto © : KNR / Ole Petersen

Beregningerne var baseret på forholdene i Nuuk, hvor der heller ikke er noget krematorium.

- Vi skal i gang med planlægningen og begynde at samle penge sammen, så det er ikke noget, der kan realiseres om tre år, siger Navarana Lennert Andersen.

54 døde sidste år i Sisimiut

Koalitionen bestående af Siumut, IA og Atassut støtter forslaget om at afsætte penge til et krematorium.

Også oppositionspartiet Naleraq støtter forslaget og ønsker en grundig undersøgelse af, hvad det vil koste.

- Mange borgere har også henvendt sig til mig for at give deres opbakning, siger Navarana Lennert Andersen.

Ifølge oplysninger fra kirken i Sisimiut døde 54 personer i byen i 2023.