SIK raser over tilbud om lønstigning på 92 øre

Et tilbud om en gennemsnitlig lønstigning på 92 øre i timen vækker skarp kritik fra SIK-formand, Jess G. Berthelsen.
Foto © : KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
22. oktober 2018 15:54

Formanden oplyser til KNR, at han er blevet tilbudt en gennemsnitlig lønstigning til sine faglærte medlemmer på 92 ører i timen. For de ufaglærte lyder tilbuddet på en krone og 12 øre i gennemsnit. 

Det er langtfra nok til at tilfredsstille Jess G. Berthelsen, der forhandler løn med Selvstyret og kommunerne på vegne af 6700 faglærte og ufaglærte medlemmer.

- Landets økonomi kan for tiden vurderes at være inde i en god tilstand. Denne positive udvikling er ikke mindst skabt af medarbejderne. Og derfor er det svært at forstå, hvorfor de skal negligeres i den grad, som tilfældet er, udtaler han.

Ifølge SIK er det tolke, der har fået tilbudt den største lønstigning på 1 krone og ti øre i timen, mens brandfolk ligger i bunden med et tilbud om en lønstigning på 10 øre i timen.

LÆS OGSÅ Lønbonus skal skabe stabile medarbejdere

En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at Grønland er det dyreste sted at leve, når man sammenligner med lande i norden og EU. Men det bliver der ikke taget hensyn til, når der bliver forhandlet løn, lyder kritikken fra en hovedrystende Jess G. Berthelsen.

- De nuværende lønninger for brugere af SIK’s overenskomster kan slet ikke følge med i de daglige udgifter. Det er kommunerne og Selvstyret godt klare over. Og alligevel vil de ikke gøre noget. Så, politikere, lad vær med at vaske jeres hænder og sige, at I ikke vil blande jer i forhandlingerne. Det er jo de rammer, I har fastsat, som har blokeret for overenskomst­forhandlingerne – tag ansvar og gå til værks, udtaler Jess G. Berthelsen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut er klar til at hæve pædagog-lønnen

Han kalder det 'grotesk', at man er på vej til at bruge flere milliarder på at bygge lufthavne, når man samtidig ikke vil sikre bedre løn for flere tusinde medarbejdere.

Ifølge SIKs egne tal tjener faglærte i dag i gennemsnit 110 kroner i timen, mens ufaglærte tjener 91,67 kroner i timen. Dertil kommer feriepenge og pension.