SF kræver slutdato for bloktilskuddet ved forfatningsaftale
Inuit Ataqatigiits danske søsterparti SF mener, at der bør være en udløbsdato for det danske bloktilskud til Danmark, hvis Grønland får sin egen forfatning.
Det siger partiets grønlandsordfører Carsten Hønge til KNR.
- Jeg tror, vi skal lave nogle aftaler, som er præcise, og som jo selvfølgelig også må have en eller anden hensigt om, at der skal være en deadline på det (bloktilskuddet, red.). Altså hvis man ønsker et selvstændigt frit og uafhængigt Grønland, går jeg da også ud fra, at de samme mennesker ønsker reelt at være fri - også økonomisk.
Bloktilskud kan fortsætte med forfatning
SF støtter dog arbejdet med en grønlandsk forfatning og mener, at den danske stat bør gå i en mere åben dialog om arbejdet med Grønland.
- Hvis man med sig selv og med sit land føler, at man har mere greb om sin egen skæbne ved, at man laver sin egen forfatning, så synes jeg da, at man (i Danmark, red.) skal komme det i møde, siger Carsten Hønge.
LÆS OGSÅ: Støvet grønlandsk forfatning kan blive et problem
Det er hensigten, at en grønlandsk forfatning skal strække sig ud være Grundloven rammer. Men Grønland kan først erklære sig for selvstændig, den dag forfatningen træder i kraft. Og det kan potentielt vare mange år.
Alligevel kan Hønge godt forestille sig, at Danmark stadig betaler bloktilskud til Grønland, hvis landet får egen forfatning.
- Jeg kan sagtens forestille mig, at vi hjælper Grønland på vej til en langt højere grad af selvstændighed og vel også på et tidspunkt reel uafhængighed, samtidig med at vi understøtter Grønland. Fordi vi har haft en lang historie sammen, fordi vi på rigtig mange måder er flettet ind i hinanden.
Hønge: Kun selvstændig med selvstændig økonomi
I et svar fra naalakkersuisoq for finanser til Demokraternes formand, Randi Vestergaard, afviser Aqqaluak B. Egede (IA) at svare på, om bloktilskuddet fra Danmark bliver bevaret, hvis Grønland løsriver sig fra Danmark. I stedet henviser han til et afsnit i Selvstyrekommissionens betænkning fra 2008.
Her står, at spørgsmål, der ligger uden for folkeretten - som fx økonomisk støtte til Grønland - frit kan forhandles mellem Danmark og Grønland.
LÆS OGSÅ: IA fastholder nedsættelse af bloktilskuddet
Men uden en slutdato for bloktilskuddet kan Grønland aldrig kalde sig uafhængig, mener Carsten Hønge.
- Det giver kun mening at tale om uafhængighed og selvstændighed den dag, hvor man reelt også er det. Så det ikke kun er et papir, man giver frem og siger: ‘Se. Vi er selvsændige’, men at man også er så stærke økonomisk, politisk, uddannelsesmæssigt og kulturelt og på andre punkter i virkeligheden også udfylder rammen for at være selvstændig, uafhængig og fri.