Folketingsvalg 2015 SF i kovending: Forstår godt Inuit Ataqatigiit

SFs finansordfører er uenig med sin tidligere formand Holger K. Nielsen, der mener, at det kan skade samarbejdet mellem de to partier, hvis IA peger på blå blok.

Partiet SF i Danmark kan godt forstå, at Inuit Ataqatigiit overvejer at støtte en borgerlig statsminister i Danmark.

Det siger SF’s finansordfører, Jonas Dahl. Han er dermed uenig med sin tidligere formand Holger K. Nielsen, der torsdag udtaler, at det kan skade samarbejdet mellem de to partier, hvis IA støtter den borgerlige fløj i Danmark.

Jonas Dahl forsikrer, at der er opbakning til IAs strategi forud for dagens valg til Folketinget.

- Det er naturligt, at man søger efter maksimal politisk indflydelse. Det har jeg sådan set fuld forståelse for, at IA også gør i den her situation, siger han.

Læs også SF løfter pegefingeren over for IA

SF’s udenrigsordfører og tidligere formand, Holger K. Nielsen udtaler ellers til Dagbladet Politiken, at han mener, ‘det vil se mærkeligt og svært ud’, hvis IA vælger at støtte en borgerlig dansk statsminister. Han mener også, at det kun er rent hypotetisk, at det vil ske.

Inuit Ataqatigiit er i dag er et frit parti i Folketinget, der samarbejder i mange sager med SF. Jonas Dahl slår fast, at SF gerne samarbejder med IA i fremtiden - uanset hvem partiet vælger at støtte.

- Jeg håber og tror, at Helle Thorning-Schmidt fortsætter med at være statsminister i Danmark. Jeg forstår godt, at IA også har behov for at markere, at hvis de skal aflevere de afgørende mandater, så skal de have politisk indflydelsem, siger han.

Læs også Udsigt til ny nordatlantisk gruppe i Folketinget

Det siger Jonas Dahl særligt i lyset af, at han mener, at den danske finansminister Bjarne Corydon (S) ikke behandlede de grønlandske mandater ordentligt, da han i efteråret valgte af indgå en finansaftale for 2015, uden at Siumut og IA nåede til forhandlingsbordet.

- Jeg forstår det sådan set godt, ikke mindst fordi, at man ikke behandlede IA og Siumut særlig godt under de seneste finanslovsforhandlinger, siger han.

Inuit Ataqatigiit har desuden meldt ud, at partiet ønsker at danne en grønlandsk gruppe i Folketinget efter valget.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt