Selvstyret bør overveje personsammenfald i bestyrelser

Selvstyret bør overveje Kuno Fenckers rolle som formand for det selvstyreejede Royal Arctic Line, når Kuno Fencker også har en ledende rolle i Aluu Airlines, mener Transparency International Greenland.
- De samme personer kan komme til at få blandet deres interesser sammen, og det vil vi opfordre til, at det bør undgås, siger Anita Hoffer, formand for TIG. Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
13. maj 2016 18:09
Versionist Connie Fontain

- Transparency Greenland International mener, at det principielt er problematisk, at den samme personkreds forhandler om to forskellige emner bag lukkede døre, det skriver Transparency International Greenlands formand, Anita Hoffer, i en mail til KNR.

Udmeldingen kommer i forlængelse af, at Kuno Fencker blev genvalgt som formand for det selvstyreejede rederi Royal Arctic Line på selskabets generalforsamling onsdag. Kuno Fencker er samtidig kommerciel direktør i det private flyselskab Aluu Airlines, der tidligere har meldt ud, at de vil byde på servicekontrakterne på luftfartsruterne i Grønland, og selskabet fik i 2015 tilladelse til udføre kommercielle ruteflyvninger internt i Grønland.

Læs også Naalakkersuisut vil ikke uddybe valg af bestyrelsesmedlemmer

Transpararency International Greenland - TIG - finder det principielt problematisk, hvis Kuno Fencker skal forhandle med departementet for infrastruktur både i sin rolle som bestyrelsesformand for Royal Arctic Line og som kommerciel direktør for Aluu Airlines.

- De samme personer kan komme til at få blandet deres interesser sammen, og det vil vi opfordre til, at det bør undgås, uddyber Anita Hoffer, formand for TIG.

Kuno Fencker mener selv, der er tale om to vidt forskellige ting, da Royal Arctic Line og Aluu Airlines ifølge Kuno Fencker ikke er konkurrerende selskaber.

Læs også Transparency efterlyser argumenter for valg af bestyrelsesmedlemmer

- Havde jeg været direktør i et shipping selskab, der skulle konkurrere med RAL, kunne jeg se et problem, men det er der slet ikke tale om, siger Kuno Fencker til KNR.

Anita Hoffer medgiver, at der er tale om forskellige områder.

- Jo, det er rigtigt at det er to forskellige ting, men han vil kunne komme i en situation, hvor han skal forhandle med de samme mennesker om forskellige ting, og det er bare svært ikke at lade sig påvirke, siger Anita Hoffer formand i Transparency International Greenland.

KNR arbejder på af få en kommentar fra Naalakkersuisut, der dog ikke besvaret KNR's henvendelse inden redaktionens deadline.