Transparency efterlyser argumenter for valg af bestyrelsesmedlemmer

Udskiftningen af de selvstyreudpegede bestyrelsesmedlemmer i Air Greenlands bestyrelse er et godt eksempel på den lukkethed, der omgiver udvælgelsen af bestyrelsesmedlemmerne i de helt eller delvist selvstyreejede virksomheder - det mener Transparency International Greenland.
- Vi synes, der mangler en præcisering af, hvad er det for kompetencer, man har efterspurgt, og hvordan lever de her kandidater op til dem. Jeg er sikker på, det er dygtige kandidater, men der kunne godt være mere åbenhed om, hvor det er dem der valgt til denne her bestyrelse, siger Jakob Strøm.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
27. april 2016 18:06

- Der kan være rigtig gode grunde til, at man har valgt de to kandidater, men vi har ikke fået de grunde at vide, siger Jakob Strøm, næstformand i Transparency International Greenland, om Naalakkersuisuts udvælgelse af Søren Lennert Mortensen og Bodil Marie Damgaard som nye repræsentanter for Selvstyret i Air Greenlands bestyrelse.

Læs også Søren Lennert Mortensen ny formand for Air Greenland

Jakob Strøm understreger, at Transparency intet har at udsætte på de to nye bestyrelsesmedlemmer, men han efterlyser en klar og ikke mindst offentlig begrundelse for, hvorfor netop disse to personer er blevet valgt til posterne.

- Vi synes, der mangler en præcisering af, hvad er det for kompetencer, man har efterspurgt, og hvordan lever de her kandidater op til dem. Jeg er sikker på, det er dygtige kandidater, men der kunne godt være mere åbenhed om hvor det er dem der valgt til denne her bestyrelse, siger Jakob Strøm.

Læs også Ny formand i Air Greenlands bestyrelse

Åbenhed omkring udvælgelsen af bestyrelsesmedlemmer er ifølge Jakob Strøm vigtig, fordi det drejer sig om samfundsejede virksomheder, hvor offentligheden bør kende baggrunden for udpegelsen af ledelsen.

En offentlig begrundelse forhindrer ifølge Transparency International også spekulationer om kammerateri.

- Åbenhed er en mirakelkur for dumme rygter om nepotisme og alt muligt andet. Hvis der er fuld åbenhed omkring kriterierne for hvilke kriterier stilles op, og hvordan lever kandidaterne op til dem. Så undgår man de ting, fortalte Jakob Strøm, næstformand i Transpanrency International Greenland.

Læs også Selvstyret betaler 2/3 af billetprisen i servicekontrakt-områderne

Han mener desuden, at Naalakkeruisut som det mindste burde offentliggøre de udnævnte bestyrelsesmedlemmers CV i forbindelse med udnævnelsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til kritikken fra Naalakkersuisut inden redaktionens deadline.