REKTOR Selvstyret bør bruge flere penge på forskning

Selvstyret bør afsætte flere penge til forskning i Arktis, blandt andet til en internation forskningshub i Grønland. Det mener rektor for Ilisimatusarfik.
Rektor Tine Pars fra Ilisimatusarfik ser gerne, at Grønland bliver centrum for forskning i Arktis med økonomisk støtte fra bl.a. landskassen.
04. november 2016 13:18

Gennem flere år har rektor for Ilisimatusarfik, Tine Pars, argumenteret for, at Grønland skal have en international forskningsstation i Nuuk - en såkaldt forskningshub.

En idé, som den danske regering nu også har med i strategien for dansk forskning i Arktis. Og den idé bør Selvstyret støtte, også økonomisk, mener Pars.

- Selvstyret skal se en mening i at etablere sådan en forskningshub. Dels for dens egen skyld, for forskning skal spille en større rolle for udvikling i landet, hvad enten man snakker innovation eller erhvervsudvikling eller den demokratiske udvikling og vidensopbygningen i landet.

 

Flere penge til forskning

Idéen om en forskningshub skal samle Arktis-forskere fra hele verden i Grønland. Det skal være med til at koordinere og fremme den forskning, der i dag finder sted fordelt over mange udenlandske universiteter og inden for mange Arktis-områder.

Den danske regering har dog ikke fremlagt et forslag til finansieringen bag. Aller først skal idéen drøftes med Selvstyret. Men ifølge Tine Pars bør Selvstyret generelt bruge flere penge på forskningen i Grønland.

      LÆS OGSÅ: Grønland skal samle forskning i Arktis

- Man kunne jo starte med at sige: Hvor meget bruger Grønland på støtte til forskning i dag? (…). Og hvad vil man gerne bidrage yderligere til? Jeg synes, det er vigtigt, at det grønlandske samfund også bidrager til det her, siger hun.

En del af driftsfinansieringen til en forskningshub kan også være betalt af de forskningsinstitutioner i udlandet, der benytter sig af stationen, foreslår Pars. Derudover må fonde søges til bl.a. byggeri-delen. 

 

Ilimmarfik skal være større

Tine Pars ser gerne, at hub’en kommer til at ligge i Nuuk i et tæt samarbejde med Ilisimatusarfik. 

Det kræver dog, at man udvider Ilimmarfik-bygningen eller på anden vis får bygget flere kontorer, laboratorier og andre faciliteter til forskerne. 

- Jeg synes selv, at vi som universitet har et behov for dels at kunne være med i mange af de projekter, som udenlandske og danske forskere ønsker at lave i Grønland. Og at der sammen med det grønlandske universitet er brug for en fysisk facilitet, så der reelt kan samarbejdes, siger Tine Pars.

   LÆS OGSÅ: Ny strategi skal styrke dansk forskning i Arktis