Minister Grønland skal samle forskning i Arktis

En international forskningshub skal samle forskere fra hele verden i Grønland, foreslår den danske regering. Samtidig skal forskningen komme befolkningen til gavn.
Foto © : NASA
03. november 2016 09:23

Grønland skal samle og føre an i forskningen om Arktis. Det kan ske ved at oprette en såkaldt internation forskningshub - det vil sige et samlingspunkt for forskere og deres arbejde i Arktis.

Det siger den danske uddannelse- og forskningsminister Ulla Tørnæs til KNR.

- Rigsfællesskabet har - som jeg ser det - brug for at styrke indsatsen for arktisk forskning, uddannelse og innovation. Det har vi i lyset af klimaforandringer og ny teknologi giver os nye muligheder, når det drejer sig om at indhente viden.

   LÆS OGSÅ: Ny strategi skal styrke dansk forskning i Arktis


Grønland skal støtte idéen

Forslaget er en del af regeringens nye strategi for dansk forskning i Arktis, som blev præsenteret i denne uge.

Idéen om en forskningshub blev også foreslået i foråret i den såkaldte Taksøe-rapport og er siden blevet støttet af bl.a. de grønlandske folketingspolitikere.

Men hub’en bliver kun til virkelig, hvis Grønlands Selvstyre ønsker det, understreger Tørnæs. Uddannelse og forskning er nemlig et hjemtaget område.

   LÆS OGSÅ: Arktisk forskning får stort milliontilskud fra EU

- Jeg vil gerne understrege, at vi kan ikke lave en forskningshub uden at det sker i tæt samarbejde med Grønlands Selvstyre. Hele pointen er fra min side, at sådan en international forskningshub gerne skulle have så stor en afsmittende effekt på det grønlandske samfund som muligt, siger Ulla Tørnæs.

Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke har været med i samarbejdet om den danske forskningsstrategi i Arktis.

 

Resultater skal nå ud til befolkningen

Der følger i første omgang ikke penge med fra den danske regering til strategien. Men Ulla Tørnæs afviser ikke, at der kan blive tale om det på sigt.

I stedet påpeger hun, at hvis forsknings-hub’en skal blive til virkelighed, skal forskningsresultater også nå befolkningen herhjemme meget mere, end det ser i dag. Blandt andet de grønlandske studerende.

   LÆS OGSÅ: Aalborg Universitet udvider polarforskning

- Når der kommer internationale forskere til Grønland, håber jeg, at vi kan skabe rammerne for, at de så bliver længere tid i Grønland og måske er gæsteforlæser på universitetet eller på andre uddannelser i Grønland.

Men fakta om forskellige forskningsområder skal også nå meget mere ud til den menige befolkning. Det kan fx være gennem offentlige medier, som fortæller let og forståeligt om forskningsresultater. 

Modellen kender man fra Danmark med netmediet Videnskab.dk, der med penge for Forskningsministeriet formidler om forskning.

- Det er selvfølgelig vigtigt, at den forskning, som finder sted i Grønland, også gavner det grønlandske samfund, siger Ulla Tørnæs.