Pele Broberg var en af de godt 400 deltagere ved konferencen Future Greenland i denne uge. Et af de emner, som blev diskuteret, var økonomisk og politisk selvstændighed. Foto: Merete Lindstrøm, KNR

Pele Broberg: Selvstændighed i 2021 er urealistisk

Pele Broberg afviser, at Partii Naleraq ønsker selvstændighed i 2021. Selvstændighed skal nemlig ikke forringe befolkningens levevilkår, mener han.

Selvom selvstændighed er en stor og vigtig drøm for Partii Naleraq, så er det ikke noget, partiet vil have for enhver pris. Det skal være økonomisk forsvarligt, og det er det først, når landskassen kan fremvise et overskud, der kan erstatte bloktilskuddet. 

-  At blive fri af bloktilskuddet kræver, at vi får noget vækst her i landet, siger Pele Broberg. 

LÆS OGSÅ Det kræver mod og handling at blive økonomisk uafhængig

Derfor går hans parti også til folketingsvalg med en økonomisk dagsorden om at skabe vækst.

Ved valget til Inatsisartut var selvstændighed højt på listen over vigtige emner, og det er det stadig, slår Pele Broberg fast. Men han understreger, at det ikke kommer til at ske i 2021, som det hidtil har været partiets ønske. Selvstændighed er dog stadig en drøm og et mål, som er en del af partiets grund dna.

Udgifter, skat og afgifter

Ved konferencen Future Greenland i denne uge talte formanden for Økonomisk Råd og en lektor i økonomi om konsekvenserne af økonomisk selvstændighed.

Det vil koste landskassen halvdelen af de indtægter, vi har i dag, hvilket svarer til omkring fem milliarder kroner. De penge kan findes ved at halvere de offentlige udgifter, fordoble skat og afgifter eller ved at skabe så meget vækst, at det grundlag, vi betaler skat af, bliver dobbelt så stort.  

LÆS OGSÅ Partii Naleraq raser over mulig dansk lufthavnsstøtte

Men hverken halvering af offentlige udgifter eller fordobling af skat ser Pele Broberg som muligheder.  

- Jeg tror aldrig, at nogen partier vil beslutte at fjerne bloktilskuddet med mindre, det er det bedste for befolkningen, siger han.

- Hvis vi fjerner bloktilskuddet, er det fordi, vi har et økonomisk råderum. Det er vores klare opfattelse, at vi ikke skal ud og forringe befolkningens levevilkår. Vi skal sørge for, at befolkningen har til dagen og vejen, siger han.

Mere vækst

Tilbage er den tredje mulighed om mere vækst for at få skrabet flere penge i kassen. Og det er altså den vej, som partiet vil gå, så flere virksomheder kan betale skatter og afgifter. Befolkningen skal også tjene flere penge, mener politikeren. 

LÆS OGSÅ Selvstændighed bliver mærkesag for Partii Naleraq

- Vækst betyder nemlig ikke bare, at nogle tal i Naalakkersuisut ændrer sig. Det betyder, at folk rent faktisk skal have flere penge mellem hænderne, siger Pele Broberg. 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt