MIO i Qaanaaq: Seksuelt misbrug er tabu og bliver ikke anmeldt

Børnetalsmanden Aviaja Egede Lynge konkluderer i sin seneste rejserapport fra Qaanaaq, at der foregår seksuelt misbrug, som ikke bliver anmeldt.
Foto © : MIO
Skrevet af Kenneth Elkjær
22. oktober 2018 11:07

Børnetalsmanden skriver i rapporten, at fagfolk har oplyst, at de mistænker, at der foregår overgreb på børn, som aldrig bliver anmeldt til myndighederne.

Seksuelle overgreb er præget af stort tabu, og der er en følelse af, at der ikke bliver reageret på underretninger, skriver MIO.

En anonym fagperson udtaler i rapporten:

- Det er tabubelagt, og fordi samfundet er så lille, er der meget social kontrol, og man kan ikke komme væk.

MIO skriver i sin rejserapport, at mange voksne også lider af senfølger efter seksuelle overgreb, der er sket i barndommen.

MIO foreslår kortlægning og behandling

På den baggrund slår børnetalsmand Aviaja Egede Lynge fast, at Avannaata Kommunia bryder artikel 34 i FN's børnekonvention, der handler om seksuelt misbrug. Hun anbefaler derfor en række tiltag.

LÆS OGSÅ Skolelærer glad for MIO's nye bog om opdragelse

Børnetalsmanden foreslår, at der hurtigt muligt sker en kortlægning af det præcise omfang af seksuelle overgreb, så de udsatte børn kan få hjælp.

Hun foreslår også, at der bliver oprettet behandlingsmuligheder i Qaanaaq til både børn og voksne, der har været udsat for seksuelle overgreb.

LÆS OGSÅ MIO-besøg førte til 49 underretninger