Foto: KNR

Kuupik: Saras afgang vidner om dårlige arbejdsbetingelser for kvinder

Det må give anledning til større opmærksomhed omkring ligestilling mellem kønnene i grønlandsk politik, når en kvindelig leder og største stemmesluger ved det sidste valg stopper i politik.

Sådan lyder en opfordring fra tidligere formand for Inuit Ataqatigiit og Naalakkersuisut, Kuupik V. Kleist, efter nyheden om, at hans partifælle Sara Olsvig trækker sig fra formandsposten for sit parti og som medlem af Inatsisartut.

- Det er midaldrende mænd, der har magten i grønlandsk politik. Kvinderne må kæmpe og arbejde hårdt for at opnå samme politiske positioner, lyder en karakteristik fra Kuupik V. Kleist.

- Det siger jo blandt andet noget om arbejdsbetingelserne for kvindelige politikere i sær i landspolitik, at det er meget svært for kvinder at slå igennem i den meget mandsdominerede verden som grønlandsk politik er.

LÆS OGSÅ Sara Olsvig trækker sig fra formandsposten i Inuit Ataqatigiit

Med Sara Olsvigs afgang fra Inatsisartut bliver Aqqa Samuelsen, dr er første suppliant for IA, nyt medlem af Inatsisartut. Dermed vil det blive endnu sværere at støde på en landspolitiker. Der vil nemlig være 19 mænd og 12 kvinder.

Kuupik Kleist påpeger, at der bliver færre og færre i grønlandsk politik, og at det er et tegn på, at der er ringe arbejdsforhold indenfor politik.

Og hvis politikerne skal vende udviklingen, må der en holdningsændring til, så der er mere ligeværd og ligestilling mellem kønnene, mener han.

Selv husker Kuupik V. Kleist hvordan reaktionen var, da han besatte posten for formand Nalakkersuisut og han udpegede en naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug.

 - Og jeg udnævnte Ane Hansen som den første og foreløbig den eneste kvindelige fiskeriminister, hvor mændene højt råbte og var utilfreds med at en kvinde kunne være minister for fisker og fangst. Det har så vist sig, at det var et udmærket valg, og Ane Hansen formåede at varetage sin post på udmærket vis. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt