Sandi Chan fra Iqaluit skal rejse flere tusinde kilometer ekstra efter sikkerhedsproblemer

Flere rejsende fra Iqaluit i Canada får forlænget deres rejse med adskillige dage og kilometer. Det sker efter et midlertidigt forbud mod internationale flyvninger til og fra den nye lufthavn i Nuuk.
Sandi Chan fra Iqaluit er meget begejstret over den direkte forbindelse mellem Canada og Grønland og skulle bare have været på fire dages ferie i Nuuk. Nu er hun dog tvunget til en ganske lang omvej hjem efter et stop for internationale flyvninger. Foto © : Privatfoto
15. august 2024 11:12

Sandi Chan fra Iqaluit har med egne ord haft et "skønt ophold" i Nuuk under det, der var planlagt til at være en fire dages ferie her i landet. Men nu har sikkerhedsudfordringer i den nye lufthavn i hovedstaden sat skår i glæden og forlænget hendes rejse med flere dage og adskillige tusinde kilometer. 

Onsdag fik hun og en lange række andre passagerer, der skulle have været med et fly til Iqaluit i Nunavut i Canada, besked om, at deres fly var aflyst på grund af problemer med security.

Det sker, efter at Trafikstyrelsen har været på tilsyn i lufthavnen og konstateret, at det nuværende sikkerhedsniveau for security ikke er højt nok til at tillade internationale flyvninger. 

- Det er virkelig ærgerligt. Jeg havde ikke forventet det her. Jeg rejser rigtig meget her i nord, og der er tit forsinkelser på grund af vejret, men der får man som regel en ny afgang, så snart det er bedre. Så jeg er meget overrasket over de her udfordringer, siger Sandi Chan.

To gange på tværs af atlanten

Stoppet for udenrigsflyvninger fra Nuuk betyder, at Sandi Chan i dag flyver via Kangerlussuaq til København, hvor hun skal overnatte til fredag. Der flyver hun videre til først Montreal i hjemlandet Canada, dernæst Ottawa, hvor hun skal have to overnatninger og til sidst hjem til Iqaluit den 18. august.

Altså fire dage og to ture over atlanten senere, end det var planlangt med den direkte forbindelse mellem Nuuk og Iqaluit. Den skulle blot have budt på et par timers flyvetur over Davisstrædet. 

Ingen internationale fly i Nuuk

Det midlertidige stop for internationale flyvninger går også ud over forbindelserne til Island.

Indtil sikkerheden i security igen er på det krævede niveau, er det kun muligt at flyve til internationale destinationer fra Grønland via lufthavnene i Kangerlussuaq eller Kulusuk, hvor man har godkendte security-systemer.  

Air Greenland har dog oplyst til Sermitsiaq.ag, at tilladelsen til at drive ruten til Iqaluit kun gælder mellem Nuuk og Iqaluit, og at denne afgang derfor ikke kan flyttes til andre steder.

Greenland Airports forventer, at lufthavnen er tilbage i fuld drift senest 20. august. Flyvningerne til Keflavik i Island genoptages dog først 25. august. 

Ruten mellem Iqaluit og Nuuk åbnede i juni i år og er en af de store satsninger for Air Greenland denne sommer. Men Sandi Chan frygter, at situationer som den nuværende vil gøre det mindre attraktivt at booke en tur mellem de to arktiske destinationer:

- Mange af mine venner og bekendte er musikere og og kunstnere, som har fløjet meget mellem Iqaluit og Nuuk for kulturudvekslinger i løbet af sommeren, og jeg har set mange folk fra Iqaluit her i byen.

- Men jeg tror, at det her vil få folk til at overveje bookingen af et fly til Nuuk en ekstra gang, siger hun. 

Uvist hvornår ruten åbner igen

 Personligt er Sandi Chan også ærgerlig over, at hun nu er fanget her i landet i det, der ser ud til at blive en hele uge længere end planlagt.

- Jeg har det dårligt, for jeg skulle hjælpe en ven med at passe en hund derhjemme. Nu har jeg været nødt til at ringe til en hundesitter. Og det var også meningen, at jeg skulle have været tilbage på arbejde i morgen (torsdag, red.) - det kan jeg heller ikke, forklarer hun.

Greenland Airports, som driver lufthavnen, og som har ansvaret for, at sikkerheden er på plads, oplyser til KNR, at man tager det fulde ansvar for de konstaterede fejl og arbejder på højtryk for at udbedre dem.