Første skoledag er fuld af forventninger

Traditionen tro, mødte de nye elever og deres forældre op i nationaldragter. Se billederne her.
15. august 2024 16:48

Første skoledag betyder flag, farver og mange forventninger, og i år var ingen undtagelse, da de nye 1. klasser mødte op på Atuarfik Inussuk i Nuuk. Det fælles pejlemærke, som navnet betyder.

KNR var med, fra de nye elever spændt kom gående sammen med deres forældre, indtil de lige så spændte gik afsted med deres nye klassekammerater på rad og række.

Foran hovedindgangen til Atuarfik Inussuk står forældre og børn tæt sammen. Der bliver jublet, hujet og klappet sporadisk, når de nye 1. klasser bliver præsenteret. Den kolde august vind får Erfalasorput til at blafre ivrigt. Lige så ivrigt som de mange stolte forældre knipser billeder af deres børn, der har første skoledag.

Alle forældre var flittige med kameraet for at få billeder af deres børn sammen med de nye klassekammerater. Foto © : Rasmus Mads Olsvig / KNR

‘1.C, 1.C, 1.C’ jubler forældre og familiemedlemmer, der er mødt op for at være med på den store dag.

- Jeg har glædet mig virkelig meget, siger Inuik Andersen, der skal starte i 1.C.

Inuik Andersen har virkelig glædet sig til sin første skoledag, og han havde taget sin mor med. Foto © : Rasmus Mads Olsvig / KNR

Men alt har ikke været lige så forudsigeligt, som det plejer til første skoledag. Datoen for første skoledag er nemlig blevet lavet om hen over ferien, og det har forsinket festlighederne for nogen.

- Vi ændrede vores forberedelse til den 29., da vi fik beskeden om, at skolestart  var blevet rykket. Så alle vores gæster og den grønlandske mad kommer først i morgen. De kunne ikke nå at være med i dag, siger Paninnguaq Miunge, der nu har en søn i 1.D. 

Hvordan er det?

- Vi må bare nøjes, siger hun.

Paninnguaq Miunge er en af de mange forældre, der var mødt op for at sende sit barn godt afsted i skole. Foto © : Rasmus Mads Olsvig / KNR

Inuik Andersen skal sammen med sin klasse og resten af årgangen gå på Atuarfik Ukaliuusaq, indtil Atuarfik Inussuk bliver klar.

- Det er lidt frustrerende, det er stressende. Vi havde jo forberedt dagen, så familier fra kysten også skulle komme – så det er lidt frustrerende, siger Rakel Andersen, der er mor til Inuik.

Forløbet omkring skolestart for elever på Atuarfik Inussuk

Da skolerne gik på sommerferie hed startdatoen for det nye skoleår 15. august.

25. juli meddelte Kommuneqarfik Sermersooq dog, at skolestart for elever på Atuarfik Inussuk blev rykket 14 dage, så den nye startdato var 29. august.

9. august meddelte kommunen så , at den oprindelige plan om at starte 15. august vil være gældende, så eleverne starter 15. august.

Årsagen er, at den nye skole i Nuuk ikke er blevet færdig til skolestart, og det endnu er uvist, hvornår den bliver færdig.

Derfor bliver de gamle lokaler på ASK og USK taget i brug igen, indtil de nye lokaler på Atuarfik Inussuk kan tages i brug.

Han og de andre skal derfor sammen gå ned forbi de mange forældre og familiemedlemmer, der er mødt op og gå hen i de gamle lokaler på Atuarfik Ukaliuusaq.

Grundstenene til noget stort

Men selvom skolestarten ikke er blevet i de fysiske rammer, som skoleleder Uffe Lilholm havde drømt om, holder han en velkomsttale, der fortæller om skolens visioner og ambitioner. 

- I dag er en stor dag, og mange lige fra håndværkere til lokalbefolkningen og lærerne har været med til at lægge fundamentet til denne skole og jeres skolestart her. Faktisk har Atuarfik Inussuk været undervejs i ti år, sagde han.

Peter og Paninnguaq Miunge er forældre til Tommy, der i dag er startet i 1.D Foto © : Rasmus Mads Olsvig / KNR

Og nu er tiden kommet, hvor varden - eller pejlemærket, som det er i naturen, bliver større med alle de sten, som i fremtiden bliver bygget op til børnenes viden, fortæller han.

- Og vi ønsker at eleverne lærer at tænke kritisk og for eksempel lærer at skelne mellem rigtigt og forkert på sociale medier, som fylder meget i hverdagen, siger Uffe Lilholm.