Camp Century: Samuelsen afviser kendskab til dansk agent

Der er intet i Udenrigsministeriets arkiver, der bekræfter, at danske myndigheder har haft en mand udstationeret på Camp Century under Den Kolde Krig.
Foto © : UN Photo/Elma Okic/Flickr Creative Commons
30. maj 2018 10:56

Det oplyste udenrigsminister Anders Samuelsen på et samråd i Folketinget tirsdag.

Tidligere på foråret stod den nu 83-årige danske Erik Jørgen-Jensen frem i dokumentaren ”Manden uden Skygge” hos DR og fortalte, at han fra 1960 til 1963 var udsendt til Camp Century af Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark for at rapportere hjem om forholdene på basen.

LÆS OGSÅ Danmark havde hemmelig agent på Camp Century

Erik Jørgen-Jensen fremviser i dokumentaren både billeder og dagbogsnotater fra hans tid på basen.

Men i Udenrigsministeriet kender man altså ikke til Erik Jørgen-Jensen - hverken fra sagsakter eller mikrofilm, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

- Udenrigsministeriet har i det gennemgåede materiale ikke fundet informationer om Erik Jørgen-Jensen.

Ingen oplysninger om stråleramt kaptajn

I dokumentaren fortæller Erik Jørgen-Jensen blandt andet om den amerikanske kaptajn, John Page, som stod for driften af atomreaktoren på Camp Century, og han blev ifølge den danske udsendte syg af stråling fra atomreaktoren.

Men i Udenrigsministeriets arkiver er der heller ikke oplysninger om John Page eller hans mulige strålesygdom, fastlår Samuelsen.

LÆS OGSÅ Historisk dokument afslører aftale om oprydning

Det er dog, også fra Udenrigsministeriet, tidligere kommet frem, at der ved opstarten af atomreaktoren blev målt høj stråling af neutron og gamma fra toppen af reaktoren. Det fik efterfølgende USA til midlertidigt stoppe reaktoren og afskærme den bedre.

Også i Forsvarsministeriet er ansatte nu ved at gå arkivet igennem for oplysninger om Erik Jørgen-Jensen. Over for DR har Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere afvist at be- eller afkræfte kendskabet til Erik Jørgen-Jensen.

LÆS OGSÅ Regeringen undersøger USA’s ansvar for forurening