Foto: U.S. Army

Camp Century: Regeringen undersøger USA’s ansvar for forurening

Udenrigsministeriet er i færd med at undersøge, om USA juridisk har et folkeretsligt ansvar for forurening ved Camp Century, oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen.

Kan Rigsfællesskabet i sidste ende sende en regning til den amerikanske regering med krav om oprydning af forurening på USA’s tidligere forsvarsbaser i Grønland?

Det er et spørgsmål, som Udenrigsministeriet og en kammeradvokat med speciale i folkeretten netop er ved at lægge sidste hånd på i en kommende rapport.

LÆS OGSÅ Historisk dokument afslører aftale om oprydning

Det oplyste den danske udenrigsminister Anders Samuelsen på et samråd om Camp Century i Folketinget tirsdag.

Samrådet handlede blandt andet om udledningen af lavradioaktivt spildevand i Indlandsisen, og hvorvidt - og inden for hvilke aftaler - Danmark i slutningen af 1950’erne og starten af 1960’erne gav USA lov til at anlægge og drive Camp Century i Grønland.

LÆS OGSÅ Danmark havde hemmelig agent på Camp Century

Mødet var baseret på spørgsmål fra blandt andre Aleqa Hammond fra Nunatta Qitornai, som ønskede at vide, om USA kan stilles til ansvar for forurening på landets tidligere militære anlæg i Grønland.

Rapporten om ansvaret for forureningen vil i første omgang blive afleveret til Naalakkersuisut, når den er færdig, oplyste Samuelsen.

 

LÆS OGSÅ Forskere oplevede gasudslip fra Camp CenturyGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl