Foto: William Colgan, GEUS

Forskere oplevede gasudslip fra Camp Century

Det strømmede op med gas fra USA's gamle base i Indlandsisen, da forskere borede ned i isen. Det skriver Ritzau.

Forskerholdet fra GEUS ramte tilsyneladende gamle lommer af gas, da de over sommeren befandt sig på Indlandsisen for at opsætte udstyr og tage prøver og målinger af USA's forladte Kold Krigsbase under isen.

Et iskernebor nåede under en af prøverne cirka 60 meter ned i isen, da ukendte gasser begyndte at strømme op af hullet i ansigterne på forskerne. Noget, der vakte bekymring hos klimaforsker og projektleder William Colgan.

LÆS OGSÅ Affald er mere spredt end forventet

- Man kunne pludselig se, at snefnuggene over hullet begyndte at stige til vejrs i stedet for at dale. Vi ved ikke, hvad det var, men det var helt sikkert dampe fra efterladenskaberne, for den form for kulbrinte findes ikke i isen.

Selv om forskerne ikke er sikre på, hvilke gasarter der steg op, er det blevet vurderet, at holdet ikke skulle testes, da risikoen for radioaktivt indhold er meget lav.

Dampene steg op fra hullet i 36 timer, før forskerne fik lagt låg på. Men ifølge seniorforsker Sven Nielsen ved DTU's Center for Nukleare Teknologier (NUTECH).

LÆS OGSÅ Nu går undersøgelse i gang

- Der kunne vel være tale om noget radioaktivt brint, men det er meget usandsynligt. Amerikanerne efterlod jo også olie og en del glykol som blev brugt til kølemiddel, og det er nok snarere gasserne fra sådan noget, siger han.

Ifølge Sven Nielsen blev der efterladt så små mængder radioaktivt affald i basen, at det ikke bør udgøre en sundhedsrisiko i dag.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt