Sakarine Olsen Müllers børn kan ikke få tandbøjler: Vi er kommet til det punkt, at vi nu planlægger at flytte

Det er ikke muligt at få tandbøjler udenfor Nuuk, og det får en familie i Sisimiut til at overveje drastiske skridt for at sikre deres børns tænder.
- Vi bliver nødt til at forlade vores børns hverdag, skolegang og venner, siger Sakarine Olsen Müller. Foto © : KNR / Dorthea Reimer-Johansen
10. januar 2023 06:54

Skal dine børn have tandbøjler? Så skal det ske i Nuuk.

Op til femte klasse er det muligt at få bøjler på tænderne igennem det offentlige, vel og mærke i Nuuk. Der er ikke nok specialiserede tandlæger til at tilbyde det i resten af landet.

Det giver en følelse af afmagt for forældre udenfor hovedstaden.

- Jeg har tre børn, som skal have tandbøjler, og det frustrerer mig, at vi står her nu og skal kæmpe videre, fordi der ikke er kommet nogen reaktion på vores henvendelser fra for to år siden, siger Sakarine Olsen Müller fra Sisimiut.

Det får Sakarine Olsen Müller til at overveje drastiske handlinger, så hendes børn kan få ordentlig tandpleje. Også selvom det betyder, at de må rive familiens liv i Sisimiut op ved roden.

- Vi er kommet til det punkt, at vi nu planlægger at flytte om to år. Ikke til Nuuk men til Danmark.

Har ikke lyst til at forlade deres by

Og det vil være et stort offer for familien at flytte hele vejen til Danmark. Dog et offer, de er villige til at lave.

- Vi bliver nødt til at forlade vores børns hverdag, skolegang og venner. Det kommer vi til at ofre. Og for os forældre bliver det hårdt at forlade vores by.

- Hvis muligheden var der, ville jeg foretrække at blive i denne by og få den hjælp, vi har brug for, siger Sakarine Olsen Müller.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil tilbyde tandbøjler igen

Dog har hun stadig håb for, at det ikke kommer så vidt.

- Jeg håber inderligt, at vi ikke bliver nødt til at forlade vores by. Vi kommer til at ofre os selv. Og det bliver dyrt. Derfor håber jeg inderligt, at der bliver reageret på vores henvendelser, siger hun.

20 millioner kroner

Også Sika Olsen fra Sisimiut står i samme problem, hvor hendes børn ikke kan få tandbøjler. Og hun er træt af, at det kun er børn i Nuuk, som har den mulighed. 

Foto © : KNR / Dorthea Reimer-Johansen

Sika Olsen fra Sisimiut. Foto: Dorthea Reimer-Johansen

- Vi betaler alle skat, og vi skal alle betjenes på samme måde. Det er forskelsbehandling, at et barn kun kan få opsat tandbøjle, hvis det bor i Nuuk, siger hun. 

En flytning kan virke som en voldsom reaktion, men ifølge specialister på området er det ikke fagligt forsvarligt at give børn tandbøjler medmindre en specialtandlæge kan følge patienterne i hele behandlingsforløbet.

Det skrev Naalakkersuisut i 2020.

Tidligere naalakkersuisoq for Sundhed Martha Abelsen (S) vurderede, at det ville koste omkring 20 millioner kroner årligt at tilbyde ”et ensartet fagligt forsvarligt tandreguleringstilbud i hele Grønland”.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra naalakkersuisoq for Børn, Unge, Familier og Sundhed Mimi Karlsen, men hun er ikke vendt tilbage på henvendelserne.