Naalakkersuisut vil tilbyde tandbøjler igen

Børn og unge med funktionelle tandstillingsfejl kan modtage behandling i det nye år. Det vil ikke være muligt at tilbyde bøjler bare for at få pæne tænder, siger naalakkersuisoq for sundhed.
Ifølge naalakkersuisoq for sundhed, så bliver det ikke muligt at ansøge om at få tandbøjlebehandling. Det bliver i stedet den lokale tandlæge som sammen med en specialtandlæge der skal vælge hvilke børn og unge som skal tilbydes behandlingen. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Malik Brøns
28. december 2020 11:20

Landsdækkende tandbøjebehandling er tilbage igen næste år.

Men det bliver ikke længere muligt, for børn og unge at få rettet tænderne bare for skønhedens skyld.

Det bliver kun muligt at modtage behandling med tandbøjle, hvis man har ”funktionelle tandstillingsfejl”, siger naalakkersuisoq for sundhed i en pressemeddelelse.

Funktionelle tandstillingsfejl kan være, hvis man har så skæve tænder, at det kan give hovedpine. 

LÆS OGSÅ Ny naalakkersuisoq: Tandbøjlebehandling skal fortsætte

- Det glæder mig at behandlinger med tandbøjler igen bliver en mulighed. I den udlægning, vi har fremført i forhold til hvem, der kan få tilbudt bøjlebehandlinger, vil der i højere grad være fokus på at tilbyde behandling til børn og unge med funktionelle tandstillingsfejl.

- Det vil derfor ikke være muligt at tilbyde bøjler på kosmetisk indikation, siger Anna Wangenheim (D).

Det betyder, at hvis man har skæve fortænder eller store mellemrum mellem tænderne - men at tænderne fungerer fint på samme tid - så vil man ikke blive tilbudt tandbøjebehandling.

Lokal tandlæge skal udvælge

Ifølge naalakkersuisoq for sundhed så bliver det ikke muligt at ansøge om at få tandbøjlebehandling. Det bliver i stedet den lokale tandlæge som sammen med en specialtandlæge skal vælge hvilke børn og unge, som skal tilbydes behandlingen.

Der vil i starten af næste år blive udsendt en tidsplan for genetablering af tandbøjlebehandlingen.

I foråret meddelte den daværende naalakkersuisoq for sundhed, Martha Abelsen (S), at Naalakkersuisut ville stoppe ordningen med tandbøjlebehandling i Nuuk.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut stopper behandling med tandbøjle i Nuuk

Begrundelsen var blandt andet, at det ville være for dyrt at gøre ordningen til et landsdækkende tilbud. Derfor ville Naalakkersuisut ikke fortsætte med ordningen i Nuuk.

Ind kom Anna Wangenheim som ny naalakkersuisoq for sundhed i slutningen af maj og lovede at genetablere tandbøjlebehandlingen.