Voldtægtssager: To sager har været for retten. De er langtfra enestående

Onsdag var to sager om voldtægt for retten, og sagerne er langtfra de eneste voldtægtssager. Grønland har det højeste antal seksualforbrydelser per 100.000 indbygger indenfor Rigsfællesskabet.
Politiet modtog i 2022 640 anmeldelser om seksualforbrydelser. Sager, der alle ender i retssystemet. Foto © : KNR / Christine Hyldal
28. september 2023 12:43

I september har flere sager om voldtægt været for retten. Onsdag var netop voldtægt også omdrejningspunktet i to retssager.

Den ene af sagerne kørte i Qaasuitsoq Kredsret i Aasiaat, hvor en mand er tiltalt for voldtægt af barn under 15 år.

I en periode på tre år er manden tiltalt for at have voldtaget en pige, fra hun var 12 år til hun var 15 år. Overgrebene skulle have fundet sted fra 2006 til 2009, og en af voldtægterne medførte ifølge anklageskriftet, at pigen blev gravid. Pigen fik derfor en abort på Aasiaat sygehus som 14-årig.

Tiltalte var kortvarigt stedfar til pigen, oplyste anklagemyndigheden tilbage i august, da sagen første gang var for retten. Sagen blev den gang udskudt til nu, fordi et vidne ikke dukkede op.

Anklager går efter tre år og seks måneders ubetinget anbringelse i anstalten samt en erstatning på 100.000 kroner til offeret.

Voldtægt, kvælertag og trusler

I den anden retssag, der har været for retten ved Sermersooq Kredsret, er anklagede også tiltalt for voldtægt samt trusler.

Den anklagede har ifølge anklageskriftet voldtaget en dengang 31-årig kvinde ved en privat efterfest tilbage i maj i år.

Den anklagede fortalte i retten, at han på grund af alkohol ikke husker episoden. Men den forurettede kan i retten forklare detaljeret, hvad der er sket, fortæller anklager ved Grønlands Politi Cecilie Sørensen efter retsmødet.

- Den forurettede forklarer i retten, at hun ligger og sover ved siden af sin kæreste, men vågner ved, at nogen trækker hende ned på gulvet og tager halsgreb på hende, samtidig med at hun bliver voldtaget, siger Cecilie Sørensen.

I anklageskriftet fremgår det også, at gerningsmanden tog kvælertag på kvinden under episoden, og hviskede noget i retning af 'hvis du siger noget til nogen, så vil jeg banke dig' til hende.

Kæresten vågner ikke under episoden. Ifølge hans forklaring i retten, fordi han var for fuld, fortæller Cecilie Sørensen.

Mange anmeldelser

De to sager er desværre ikke enestående. Sidste år blev der anmeldt 246 sager om voldtægt og 59 sager om kønsligt forhold til børn under 15. Det viser politiets årsstatistik for 2022.

Flest tilfælde blev anmeldt i Tasiilaq og Nuuk, og Grønland er det land, der har flest seksualforbrydelser pr. 100.000 indbygger sammenlignet med Danmark og Færøerne, viser politiets tal.

Anmeldte seksualforbrydelser i Grønland i 2022

I alt var der 640 anmeldelser om seksualforbrydelser i 2022.

Anmeldelserne fordelte sig sådan her:

  • 246 om voldtægt
  • 59 om kønsligt forhold til børn under 15 år.
  • 283 om blufærdighedskrænkelse
  • 31 om  børnepornografi
  • 21 om øvrige seksualforbrydelser

I 2021 lå det samlede antal anmeldelser om seksuelle forbrydelser på 643, mens det i 2020 var på 748.

Grønland havde i 2022 11,6 anmeldelser om seksuelle forbrydelser pr. 100.000 indbygger.

Kilde: Grønlands Politi.


Anstalten eller frifundet

Retssagen mod den 26-årige i Nuuk endte med et år og ni måneders anstaltsanbringelse til ham, og han skal betale 100.000 kroner til offeret i erstatning.

En dom, som anklager Cecilie Sørensen er tilfreds med.

- Jeg er godt tilfreds med dommen, for det var det, vi som anklagemyndighed mente, den skulle være, og det har retten valgt at lytte til på trods af, at forsvareren ikke mente, gerningsmanden skulle dømmes skyldig, siger hun.

Sagen er dog ikke slut endnu. Tiltalte valgte at tage to ugers betænkningstid. Det vil sige, hans forsvarer om 14 dage skal fortælle, om han anker sagen til Landsretten, eller om den tiltalte accepterer dommen fra kredsretten.

Han kan dog ikke løbe fra, at han har haft samleje med kvinden. Han blev umiddelbart efter episoden udpeget som gerningsmanden, da kvinden anmeldte overgrebet til politiet, og hendes DNA bliver fundet på hans kønsdel.

Manden fra Aasiaats endte med at blive frifundet i Kredsretten i Aasiaat. Derfor har anklagemyndigheden også bedt om to ugers betænkningstid, fortæller specialanklager i sagen Martin Strandby Nielsen.

- Vi har stor respekt for kredsrettens afgørelse, men nu vil vi gerne have tid til at se på alle nuancerne i sagen, inden vi i anklagemyndigheden beslutter os for, om vi skal acceptere dommen eller anke den til Landsretten, siger Martin Strandby Nielsen.

Hvor mange sager, der hvert år går videre som ankesager til Landsretten, findes der ingen tal på, og om de her to sager gør, får vi svar på om 14 dage, når betænkningstiden udløber.