Søren Gade er valgt som midlertidig formand for Folketinget

Et meget bredt flertal samledes hurtigt om Søren Gade som formand for Folketinget.
Venstre-politikeren og tidligere forsvarsminister, Søren Gade, er valgt til ny formand for Folketinget. Foto © : Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
15. november 2022 12:58

Søren Gade (V) er tirsdag valgt som midlertidig formand for Folketinget på det første møde efter valget 1. november.

Som Folketingets aldersformand blev det første møde i Folketingssalen ledet af Pia Kjærsgaard (DF), som kaldte Venstre-politikeren til talerstolen efter indstillingen.

- Jeg takker for valget til midlertidig formand og byder alle velkommen til arbejdet, siger Søren Gade.

Et bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, De Konservative, De Radiale og DF står bag valget.

Søren Gade ventes valgt som permanent formand onsdag. På samme møde nedsættes en lang række af Folketingets udvalg.

LÆS OGSÅ Flertallet er enige om Folketingets næste formand

Det stod i weekenden klart, at Søren Gade, som i sommer forlod sin plads i Europa-Parlamentet for at stille op til Folketinget, vil få posten som formand.

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at Socialdemokratiet støtter Gade, kort efter at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lørdag præsenterede ham som partiets kandidat.

Allerede lørdag var der flertal for Søren Gade. Har kaldte han det et "kæmpe skulderklap" fra partiformanden.

- Der er nogle ting i verden og i livet, som man ikke kan sige nej til. Det her er en af dem. Hvis jeg skulle ende med at blive formand, kan jeg ikke få en større anerkendelse, sagde Søren Gade.

Søren Gade var forsvarsminister fra 2004 til 2010 under Anders Fogh Rasmussens og senere Lars Løkke Rasmussens regeringer.