Sådan kan Sermersooq-borgerne påvirke Hans Egede-statuens fremtid

En afstemning for borgerne i Kommuneqarfik Sermersooq er første initiativ i en større proces om at inddrage borgerne i spørgsmålet om Hans Egede-statuens fremtid i Nuuk.
- Jeg synes, vi skal gribe den her debat, der er gået i gang, og se hvad borgere vil, siger Sermersooq-borgmester, Charlotte Ludvigsen. Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Anders Dall
03. juli 2020 06:36

Borgerne i Kommuneqarfik Sermersooq skal være med til at bestemme, hvad der skal ske med statuen af Hans Egede i Nuuk. Det varslede Charlotte Ludvigsen, der er borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, i sidste uge, og nu er planen klar.

Fra i dag sætter kommunen en afstemning i gang, om statuen skal flyttes eller ej. Det foregår på kommunens digitale platform Kommuneqarfiga. Du kan også vælge at afgive dit svar til kommunen i et brev. Afstemningen er for alle borgere i kommunen og varer tre uger. Det forklarer Sermersooq-borgmester Charlotte Ludvigsen.

Statuen og dens placering har været et omdiskuteret emne, siden den blev overhældt med maling og påskriften "decolonize". Det skete natten til Grønlands nationaldag den 21. juni .    

LÆS OGSÅ Borgmester: Borgerne skal bestemme Hans Egede-statuens fremtid

- Vi kan jo se, at det har startet en stor debat ude i samfundet. Der er flere synsvinkler i det. Nogen tænker på koloniseringstiden, nogen tænker på vores historie, nogen tænker på, at det er en del af vores religion. Jeg synes, vi skal gribe den her debat, der er gået i gang, og se hvad borgere vil, siger Charlotte Ludvigsen.  

Spinkelt flertal er ikke nok

Det er kommunen, der har ansvaret for statuen af Hans Egede. Dermed er det politikerne i kommunalbestyrelsen, der har magten til at beslutte, om statuen skal flyttes.

Det spørgsmål skal lokalpolitikerne tage stilling til, hvis resultatet af afstemningen viser, at der et flertal for at flytte den. Men der skal et massivt flertal til. 

LÆS OGSÅ Statue-debat får soklen under Hans Egede til at vakle

For hvis afstemningen ender uafgjort eller med et spinkelt flertal for at flytte den, bliver statuen formentlig, hvor den står i dag. Står det til borgmester Charlotte Ludvigsen skal der nemlig være et overbevisende flertal, før kommunalbestyrelsen vil behandle spørgsmålet.

- Der skal være en massiv forskel i afstemningen, og når vi siger massiv forskel, så tænker jeg, det skal være 75 procent for eksempel, før den sendes videre (til kommunalbestyrelsen red.), siger borgmesteren.

Forslagsrunde kan blive aktuel

Foto © : Ane-Marie/KNR

Kommunen planlægger også at sætte en forslagsrunde i gang på Kommuneqarfiga. Det sker, hvis den første afstemning falder ud til fordel for at flytte statuen.

Her kan borgerne komme med forslag til, hvor de synes, statuen skal flyttes hen, og hvad der skal stå på statuens nuværende plads på fjeldtoppen ved kolonihavnen.

Uanset udfaldet af den første afstemning har kommunen planlagt et borgermøde om statuens fremtid. Det finder sted den 21. juli. Der vil blive lagt flere oplysninger ud om mødet på Kommuneqarfiga, forklarer Charlotte Ludvigsen.  

Af hensyn til processen ønsker borgmesteren ikke selv at udtale sig, om hun synes, at statuen skal flyttes eller ej.