Borgmester: Borgerne skal bestemme Hans Egede-statuens fremtid

En borgerinddragelsesproces skal afgøre, hvad der skal ske med Nuuks statue af Hans Egede.
Borgerne i Nuuk skal være med til at bestemme fremtiden for statuen af Hans Egede i Nuuk, meddeler borgmester. Arkivfoto. Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Anders Dall
24. juni 2020 15:25

Borgerne skal hurtigst muligt inddrages i en proces om, hvad der skal ske med statuen af Hans Egede i Nuuk.

Sådan lyder det fra Charlotte Ludvigsen, der er borgmester i Sermersooq.

Siden statuen af den dansk-norske præst Hans Egede på nationaldagen blev overhældt med rød maling og ordene "decolonize", er der opstået en debat om statuens fremtid. 

- Det er en vigtig debat, der har rejst sig omkring statuen, og der er mange stærke følelser på begge sider. Jeg mener, det rigtige at gøre i denne situation er at tage en grundig diskussion med borgerne om statuens fremtid.

- Den beslutning vi træffer, kommer til at påvirke vores lands historie i generationer, siger Charlotte Ludvigsen i en pressemeddelelse.

Kommunen har ansvaret

Sermersooq-borgmesteren mener, at det er vigtigt, at der bliver truffet en beslutning, der er i overensstemmelse med befolkningens ønsker. 

- En stor del af kritikken af Hans Egede går på, at han trak kristendommen og den vestlige livsstil ned over hovedet på grønlænderne. Derfor ville det være lidt ironisk, hvis ikke borgerne bliver inddraget i, hvad man vil med hans statue. 

- At borgerne bliver hørt, før der bliver truffet beslutninger, viser jo hvordan vores samfund har forbedret sig, siden statuen blev rejst for 98 år siden, tilføjer Charlotte Ludvigsen.

LÆS OGSÅ Grønlandsk folketingsmedlem vil fjerne Hans Egede-statue

Statuen blev opført i 1922 som resultat af en privat indsamling. Den blev ved indvielsen givet til byens indbyggere. Ansvaret for statuen lå indtil 1953 ved Den Kongelige Grønlandske hande (KGH), hvorefter det blev overdraget til Nuup Kommunia. 

Borgermøde på vej

Borgmesteren forstår de blandede følelser omkring statuen. 

- Jeg kan forstå, at folk har det meget blandet med statuen. Der skete mange overgreb i kolonitiden, og jeg kan kun tage afstand til de tanker, der ligger bag koloniseringen.

- På den anden side er det en del af vores historie og har været med til at forme det samfund, vi har i dag, uddyber borgmesteren.

LÆS OGSÅ Hans Egede-statuen overmalet i nattens løb

Borgerinddragelsen vil foregå via borgermøder og kommunens borgerinddragelsesplatform ”Kommuneqafiga”. Der vil også være mulighed for at komme med svar via brev.

Processen vil blive igangsat hurtigst muligt og forventes at vare to måneder.