Statue-debat får soklen under Hans Egede til at vakle

Skal den fjernes eller ej. Hans Egede-statuen er et varmt samtaleemne i disse dage. KNR har talt med tre fremtrædende personer om deres ståsted i debatten.
Statuen af Hans Egede blev vandaliseret natten til nationaldagen. Foto © : Ane-Marie/KNR
01. juli 2020 13:19

Sanger Julie Berthelsen har egentlig aldrig lagt specielt mærke til statuen på toppen af fjeldet ved kolonihavnen i Nuuk. Hans Egede-statuen har mest af alt været et tapet i bybilledet. Den har altid bare været der, uden at hun rigtig har tænkt over den, husker hun.

Men nu er sangeren, der i dag bor i Danmark, selv trådt ind i debatten om statuens symbolske betydning, og om den skal flyttes eller blive stående. Det gjorde hun med et opslag på Facebook om, at den her sag for hende handler om muligheden for at skabe ny historie og skabe sin egen historie.

- Jeg ville gerne gøre opmærksom på, at det ikke handlede om at glemme historien eller slette den, eller prøve at gøre det, for det kan man ikke. Det handler bare om at skabe en ny, siger hun og uddyber:

- Som jeg sagde i mit oplæg på Facebook, hvis det er det, der er behov for, hvorfor så ikke støtte op omkring det, siger Julie Berthelsen.

Debat med mange følelser

Debatten om Hans Egede-statuen har stået på, siden statuen blev overhældt med rød maling og ordene "decolonize" natten til Grønlands nationaldag den 21. juni.

Julie Berthelsen kan godt forstå, at debatten om statuen sætter gang i følelserne.

- Den statue minder desværre om en tid, som var knap så fin, hvor vi ikke fik lov til at være dem, vi var. Jeg tror, at der er mange følelser i det, netop fordi den repræsenterer den tid, hvor der var koloni og undertrykkelse, og "I er forkerte, I skal være sådan her," siger Julie Berthelsen.

LÆS OGSÅ Museumsleder om statue: Alting kan jo flyttes

Hun har fuld forståelse for, at man ønsker at fjerne statuen på grund af den aktive og symbolske handling i det. Men:

- Jeg synes personligt ikke, at den nødvendigvis skal destrueres eller kastes i havet eller brændes eller smeltes om til partroner. Jeg synes, at hvis den bliver taget ned, så skulle den måske hellere på et museum, hvor historien netop hører til.

- For historien vil jo altid være der, og den skal være et sted, hvor man kan få lov til at se den, eller høre den og få baggrundshistorien om den, siger hun.

Underskriftsindsamling

Meningerne om Hans Egede-statuen er mange. Peter Stefani fra Nuuk Lokalhistoriske Forening har taget initiativ til en underskriftindsamling for at bevare statuen, hvor den står i dag.

- Den er ikke til skade for nogen. Den gør os stolte. Den er jo et mindesmærke for vores forfædre. Den er rejst af vores forfædre, rejst af vores slægtninge for at hædre en slægtning, har han blandt andet sagt i et interview med Qanorooq, hvor han tilføjede:

- Så kan man lige så godt slette hele Grønlands historie. Sådan var forholdene dengang, ordene betød noget andet dengang.

- Hvad vil det gavne, hvis vi blot fejer de onde ting, som er sket, under tæppet? Vi vil ikke opnå noget.

LÆS OGSÅ En mand er sigtet i forbindelse med statue-hærværk

Filminstruktør Aka Hansen er modsat fortaler for, at Hans Egede-statuen skal fjernes.

- Statuen er et symbol i en større sag. Det endegyldige mål er vel at blive selvstændig. Vi er allerede i gang med at frigøre os fra Danmark, og statuen er et symbol i en større sag, som vi er i gang med at arbejde for, siger hun og uddyber:

- Det jeg gerne vil gøre op med, det er et opgør mod kolonialisme og undertrykkelse af folk, og det grønlandske folk har været undertrykt i rigtig mange år, og det synes jeg, vi alle sammen skal være med til at bekæmpe.

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Charlotte Ludvigsen, har tidligere meldt ud, at borgerne i kommunen skal inddrages i processen om, hvad der skal ske med Hans Egede-statuen. Det skal blandt andet ske med en afstemning, hvor folk kan stemme, om de synes, statuen skal flyttes eller ej.