Museumsleder om statue: Alting kan jo flyttes

Statuen af Hans Egede hører ikke hjemme på et museum. Til gengæld kunne det give mening at placere den ved en kirke, når det er et rum, statuen oprindeligt er skabt til, mener museumsleder.
- Jeg synes som udgangspunkt ikke, at den hører til på et museum. Jeg synes, den hører til udendørs, men jeg synes, det er en fin ide at flytte den, siger museumsleder Nivi Christensen fra Nuuk Kunstmuseum Foto © : KNR/ Ane-Marie Petersen
Skrevet af Anders Dall
27. juni 2020 11:32

Han er egentlig slet ikke skabt til at stå på toppen af et fjeld. Hans Egede-statuen i Nuuk er oprindeligt støbt til at skulle stå i en kirke. Og det gør han faktisk.

Statuen af den dansk-norske præst i Nuuk er en afstøbning af originalen, som står i Marmorkirken i København.

Det forklarer Nivi Christensen, der er museumsleder på Nuuk Kunstmuseum. Hun har fulgt med i den seneste tids debat om Hans Egede-statuens fremtid.

LÆS OGSÅ Grønlandsk folketingsmedlem vil fjerne Hans Egede-statue

Skal den blive, hvor den står i dag, skal den på museum, som folketingsmedlem Aki-Mathilda Høegh-Dam fra Siumut har foreslået, eller skal den flyttes et helt andet sted hen?

- Jeg synes som udgangspunkt ikke, at den hører til på et museum. Jeg synes, den hører til udendørs, men jeg synes, det er en fin ide at flytte den, siger Nivi Christensen.

Placeringen betyder noget

Daniel Thorleifsen, der er direktør ved Grønlands Nationalmuseum og Arkiv, har til netmediet Sermitsiaq.ag sagt, at statuen af Hans Egede for eksempel kunne placeres ved siden af Hans Egedes Hus eller Hans Egede kirken i stedet for på toppen af et fjeld.

Det scenarie kan Nivi Christensen godt se for sig.

- Det her med at han står højt og kigger ned har selvfølgelig en betydning, siger hun og tilføjer:

- Alting kan jo flyttes. Så der er ikke noget i vejen for, at han bliver flyttet, og man så fortryder og placerer ham et andet sted på et andet tidspunkt. Alt efter hvor den står, har den forskellige betydninger, og det er ok.

Det var natten til Grønlands Nationaldag, at Hans Egedes statue blev overhældt med rød maling og ordene "decolonize".

I kølvandet på debatten om, hvorvidt han skal fjernes eller ej, har Sermersooq-borgmester Charlotte Ludvigsen meldt ud, at borgerne hurtigst muligt skal inddrages i en proces om, hvad der skal ske med statuen.

LÆS OGSÅ Borgmester: Borgerne skal bestemme Hans Egede-statuens fremtid

Ifølge museumsleder Nivi Christensen er debatten om Hans Egede-statuen helt naturlig og en del af en større bølge.

- Vi er ikke alene om at have en historie, der er kompliceret og tvedelt, og som folk ikke er enige, om vi kan lide eller ikke kan lide, siger hun.

Blandt andet i USA og England er kontroversielle statuer af eksempelvis slavehandlere og slaveejere og lignende monumenter i det offentlige rum blevet væltet af demonstranter eller fjernet af myndigheder.

Det er sket i forbindelse med demonstrationer mod racisme og politivold. Demonstrationerne opstod, efter George Floyds døde under en voldsom anholdelse i Minneapolis i maj.