ICC i Ilulissat: Rusland deltager på video om formiddagen

International formand i ICC kæmper for at opretholde fællesskabet med medlemmerne i Chukotka.
Ifølge ICC's internationale formand, Sara Olsvig, vil organisationen værne om at inkludere inuit i Chukotka (Rusland) i deres internationale arbejde. Foto © : KNR/Arnaq Nielsen
Skrevet af Teitur Larsen
19. juli 2023 10:54

I denne uge samler Inuit Circumpolar Council (ICC) deres medlemmer fra hele Arktis, når organisationen holder deres første delegeretmøde nogensinde i Ilulissat.

Det bliver dog uden medlemmerne fra Chukotka (Rusland).

- Det er en svær situation, som verden befinder sig i med Ruslands invasion af Ukraine. Det har også påvirket vores medlemmer i Chukotka, siger international formand i ICC, Sara Olsvig.

Organisationens medlemmer fra Grønland, Canada og Alaska samles ellers for at drøfte ICC's aktuelle arbejde og fremtidige planer for, hvordan de kan forbedre rettigheder og levevilkår for inuit.

- De har meldt til os, at de ikke deltager fysisk denne gang, siger Sara Olsvig.

Hvad er ICC?

  • Inuit Circumpolar Council – forkortet ICC – blev stiftet i Alaska i 1977.
  • ICC er en international organisation, der repræsenterer 180.000 inuit fra de fire arktiske stater Grønland, Canada, Alaska og Chukotka (Rusland).
  • Organisationen arbejder for at fremme inuits rettigheder på forskellige internationale platforme med emner, der vedrører Arktis
  • ICC har en status som permanent deltager i Arktisk Råd.

 

Krigen og den politiske situation har gjort det både dyrt og vanskeligt for medlemmerne at tage turen til Ilulissat.

I stedet følger medlemmerne i Chukotka med i formiddagsmøderne fra en videoforbindelse. Møderne om eftermiddagen ligger sent om aftenen lokal tid i Chukotka, og derfor er de ikke er med til dem.

Arktisk Råd i krise

I marts sidste år valgte syv af Arktisk Råds otte medlemslande at trække sig fra alt arbejde i rådet i protest mod Ruslands invasion i Ukraine. Det efterlod Rusland alene og et Arktisk Råd på pause, der står i sin værste krise siden 1996.

Trods det består rådet fortsat af otte medlemslande – heriblandt Rusland.

Selvom noget af politikken er delvist er genoptaget, så har pausen og krisen i rådet store konsekvenser ifølge Sara Olsvig.

- Det, som man er meget bekymret for at miste, hvis man ikke har et Arktisk Råd, er det unikke samarbejde. Vi har et samarbejdsforum, som er så unikt i sin struktur, hvor det er stater og oprindelige folk, der sidder sammen rundt om bordet, sagde Sara Olsvig i maj til KNR.

ICC har en fast plads i Arktisk Råd, og de har gjort det til deres mærkesag at sikre rådets overlevelse.

To stole står tomme, når medlemmerne fra ICC samles i hallen i Ilulissat. Stolene tilhører medlemmerne fra Chuktokta (Rusland). Foto © : KNR/Teitur Larsen

Ligeledes vil organisationen kæmpe for at opretholde sit samarbejde med deres medlemmer i Chukotka. Det kan slet ikke komme på tale fra ICC’s side at følge i Arktisk Råds fodspor, forklarer den internationale formand.

- Det er ikke realistisk for os fuldstændig at stoppe forbindelsen til de familiemedlemmer, som inuit har på tværs af grænsen til Rusland. De familiære bånd og folk til folk-bånd, som vi har, er vigtige at bibeholde, siger Sara Olsvig.

Vil kæmpe for at samles igen

Sara Olsvig forklarer, at den vestlige alliance mod Rusland, hvor virksomheder og organisationer sanktionerer landet, ikke er noget, de som civilorganisation går ind i.

- Vi repræsenterer folket og det samarbejde, som har taget os mange årtier at bygge op, siger hun og understreger:

- Det er ikke det samme som at samarbejde med den russiske regering. Den har vi sådan set ikke noget at gøre med.

Det betyder også, at ICC i deres internationale arbejde fastholder at samarbejde med alle inuit på tværs af statsgrænser - også Rusland.

Med det sagt, så er der intet, der er "business as usual" i vores kontakt og samarbejde med ICC Chukotka. Vi gør, hvad vi kan for at inkludere dem, og vi er som organisation sat i verden for at værne om vores fællesskab som oprindeligt folk, siger Sara Olsvig.

Derfor er den internationale formand også ærgerlig over, at verdenssituationen gør det vanskeligt for alle medlemmer at mødes fysisk.

- Vi vil kæmpe for, at vi til vores generalforsamling i 2026 kan samles alle 66 delegerede medlemmer, siger Sara Olsvig.

ICC Chukotka repræsenterer 2.000 af i alt 180.000 inuit på verdensplan.