Brexit: Royal Greenland tager situationen med ro

Mens Polar Seafood er bekymret, er det selvstyreejede fiskeriselskab Royal Greenland mindre bekymret for brexit.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
18. januar 2019 08:58

De ville foretrække, at Storbritannien blev i EU, men da briterne er glade for rejer, er de ikke bekymrede.

Det fortæller koncerndirektør Mikael Thinghuus:

- Vi er sådan set afslappet fordi vi nu har haft to år til at bekymre os om det. Og hverken vi eller englænderne ser ud til at være bedre kloge på hvad der egentlig kommer til at ske i løbet af de to år. Den væsentligste indflydelse der har været indtil videre er jo, at det britiske pund er devalueret en hel del, og det har selvfølgelig reduceret den menige englænders købekraft, siger Mikael Thinghuus.

LÆS OGSÅ Vi afventer situationen

Selvom den reducerede købekraft er dårligt nyt, når det handler om at sælge fiskeriprodukter i landet, så tager Royal Greenlands direktør situationen med ro:

- Omvendt kan man sige englænderne de elsker at spise rejer. Og de fanger ikke nogen selv koldtvandsrejer og de fanger ikke nogen selv af varmtvandsrejer. Så det er ikke sådan at de kan skifte fra og importere rejer til selv og producerer dem.

Mikael Thinghuus slår fast, at det bedste for Royal Greenland ville være, hvis briterne blev i EU. Han er dog fortrøstningsfuld i forhold til at kunne afsætte Royal Greenlands produkter i andre lande:

- Min vurdering er at andre markeder vil være i stand til at købe og spise de rejer, som englænderne i givet fald ikke køber og spiser, og der er jo ikke tale om at det er hele den engelske efterspørgsel, der falder væk, men en eller anden andel af den, siger Mikael Thinghuus.

LÆS OGSÅ Frihandelsaftale med UK kan først indgås efter Brexit

I tilfælde af et såkaldt hårdt brexit, hvor der vil være uklarhed om vilkårerne for handel med landet vil Royal Greenland tage sine forholdsregler:

- Det jeg forestiller mig vi kommer til at gøre, det er at kommer til at opbygge et mindre beredskab af kogte og pillede rejer i England således at det kommer en kort eller mellemlang periode med logistisk kaos, at så er vi klar til at servicere vores engelske kunder ud fra engelske lagre, siger Mikael Thinghuus.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut tager forkastet Brexitaftale til efterretning