Foto: Ane Lone Bagger

Frihandelsaftale med UK kan først indgås efter Brexit

Grønland kan ikke forhandle en frihandelsaftale på plads, før Storbritannien formelt er trådt ud af den europæiske union. Sådan lyder det fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.

Ane Lone Bagger slår dog fast, at de allerede nu fører samtaler på embedsmandsniveau for at sikre den grønlandske eksport til Storbritannien, som ligger på omkring 680 millioner kroner årligt.

- Som sagt havde vi nogle bilaterale samtaler allerede sidste år, som også intensiveres nu, siger hun til KNR.

Forleden kom det frem, at Færøerne allerede havde forhandlet en frihandelsaftale på plads med briterne, som kun manglede at blive underskrevet.

LÆS OGSÅ May og regering overlever britisk mistillidsafstemning

Men det kan kun lade sig gøre, fordi den nordatlantiske øgruppe i forvejen har en handelsaftale med EU, som danner grundlaget for aftalen mellem Storbritannien og Færøerne.

- For vores tilfælde er det lidt mere komplekst. I Grønlands handelsforhold med EU er der flere forskellige relevante lovtekster. Der er Grønlandstraktaten fra 1985, fiskeripartnerskabsaftalen mellem EU og Grønland og OLT, hvilket gør, at det ikke er lige så ment at kopiere disse over til en fremtidige handelsaftale, siger Ane Lone Bagger.

Det betyder helt konkret, at der skal forhandles en ny frihandelsaftale på plads, og det kan ikke ske, før Storbritannien er trådt ud af EU.

LÆS OGSÅ Parlament forkaster Mays brexitaftale

Selvom der ikke umiddelbart er en frihandelsaftale, som kan tage over når, når Brexit efter tidsplanen er en realitet den 29. marts, er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender ikke bekymret for den grønlandske eksport, som årligt ligger på omkring 680 millioner kroner.

Hun kan dog ikke sige noget om, hvornår hun regner med, at en frihandelsaftale så kan være på plads.

- Det må forhandlingerne og de indledende samtaler jo vise, men som sagt er samtalerne intensiveret nu efter afstemningen i underhuset, siger Ane Lone Bagger.

LÆS OGSÅ Theresa May overlever mistillidsafstemning

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt