Royal Greenland: Bæredygtighed bliver vigtigere og vigtigere for kunderne

Bæredygtighed fylder mere og mere hos Royal Greenlands kunder, og det vil kun tage til i fremtiden. Det vurderer koncernens kommunikationsdirektør.
Royal Greenland sælger fisk og skaldyr til kunder på flere kontinenter. Foto © : Royal Greenland
01. oktober 2021 05:36

Bæredygtighed er kommet for at blive i fiskeriet.

Ja faktisk tyder alt på, at det kun bliver vigtigere fremover, når Royal Greenland skal sælge fisk og skaldyr på verdensmarkedet.

Det fortæller HR- og kommunikationsdirektør Jens K. Lyberth til KNR. Dog er bæredygtighed først og fremmest vigtigt fordi, det sikrer selskabets fremtid.

- For os betyder bæredygtighed for det første, at vores efterkommere også har mulighed for at nyde godt af de ressourcer, der er i havet, siger han.

LÆS OGSÅ SQAPK vil have flere kvoter til det kystnære fiskeri efter hellefisk

Det er imidlertid helt essentielt, at Royal Greenland kan tilbyde produkter, der er fisket og produceret bæredygtigt, når der skal indgås store aftaler i udlandet.

- Der findes utroligt mange markedsundersøgelser, der viser, at bæredygtighed fylder mere og mere hos slutkunderne i supermarkedet for eksempel. Det kan vi også selv se og høre, når vi snakker med vores kunder, forklarer Jens K. Lyberth.

Riskerer at miste salg i fremtiden uden bæredygtigt fiskeri

Samtidig giver bæredygtighed også en mulighed for at forhandle en højere pris hjem.

I dag er flere af Royal Greenlands fiskerier MSC-certificeret, der er en certificering for et bæredygtigt fiskeri.

Det gælder eksempelvis rejefiskeriet i Vestgrønland, samt stenbiderfiskeriet i Vestgrønland.

Det er meget vigtigt for koncernen at fastholde MSC-certifikatet.

- Vi er begyndt at se kunder, som siger, at hvis man ikke kan bevise, at man har fisket bæredygtigt, jamen så bliver det på sigt sværere og sværere at handle med de kunder, siger Jens K. Lyberth.

LÆS OGSÅ Fiskerikommissionen har godt øje til afgifter på fiskeriet

Når først Royal Greenland har opnået bæredygtighedscertificeringer, gælder det om at blive ved med at holde fiskeriet bæredygtigt og fastholde certificeringen, ellers risikerer salg altså helt at forsvinde.

- Det er den yderste konsekvens, lyder det videre.

Ifølge økonomisk beretning fra Naalakkersuisut sidste år udgjorde fiskeriet 97 procent af landets eksport i 2019 svarende til en værdi på fem milliarder kroner.

Hev stort overskud hjem i første halvår

Noget kunne tyde på, at Royal Greenland er godt med på bæredygtighedstendensen. Koncernens regnskab for første halvår 2021 viste en fremgang på 97 millioner kroner på resultatet efter skat.

Det endte på 58 millioner kroner fra et minus på 39 millioner kroner i samme periode sidste år.

- Udviklingen drives af kernearterne snekrabber og koldtvandsrejer, men også trawl på dybt vand har vist stor fremgang. Desuden er virksomhedens omkostningsniveau nu tilpasset situationen under Covid-19, skrev ledelsen da regnskabet udkom i august.