Fiskerikommissionen har godt øje til afgifter på fiskeriet
Det har været ventet med spænding, hvad Fiskerikommissionen ville skrive om hellefiskafgiften.
Naleraq og dele af Inuit Ataqatigiit ønsker den væk, mens naalakkersuisoq for finanser, Asii Chemnitz Narup, har været afventende indtil, hun havde set betænkningen.
LÆS OGSÅ Naleraq bider ikke på koalitionens finanslovsforslag: Hellefiskeafgiften skal fjernes
I den finder man dog ikke et krystalklart ja eller nej til afgiften, men ved Fiskerikommissionens pressemøde fastslog næstformand og fødevareøkonom Peder Andersen, at afgifter på fiskeriets overskud er godt.
Næstformand i Fiskerikommissionen, Peder Andersen.
- Det (ressourceafgiften red.) er en fantastisk afgift, fordi den er mindre skævvridende end for eksempel indkomstafgifter eller afgifter på varer. I Grønland vil man jo ikke beskatte jord og fast ejendom, og så er det bedste alternativ at beskatte de ressourcer, der hives op fra havet og for eksempel miner, siger han.
Flere går til fiskeriet ved afskaffelse
Peder Andersen understreger dog, at der ikke findes en klokkeklar konklusion på spørgsmålet, som politikerne kan læne sig op ad. For det handler om prioriteter.
- I forhold til afgifterne handler det om, hvad man synes er en fair fordeling af overskuddet, og det findes der jo ikke en klar konklusion på, som en kommission kan finde, siger han og uddyber:
- Men hvis man fjerner afgifter uden at have styr på den biologiske side af fiskeriet, så får man flere, der ønsker at få fiskerirettigheder, siger han.
LÆS OGSÅ Fiskerikommission: Kvoteforvaltningen skal tages ud af hænderne på politikerne
Det vil gå stik imod kommissionens hovedkonklusion, nemlig at der skal være færre beskæftiget i fiskeriet og, at kvoterne i det kystnære fiskeri skal bringes ned for, at der er fisk til fremtidige generationer.
Ifølge Peder Andersen vil afgifter på overskuddet af fiskeriet hjælpe den udvikling, som kommissionen mener er nødvendig. Nemlig færre beskæftigede og en mere moderne fiskerflåde.
Højt overskud trods afgifter
Den pointe uddybede formanden for Fiskerikommissionen, Jens Paulsen.
- Det ligger i stort set i alle de principper, som jeg har gennemgået, at vi ønsker et fiskeri, der danner grundlag for en høj ressourcerente (overskud red.) og at den ressourcerente skal fordels fair i samfundet, siger han. I følge kommissionen bør en del af fiskeriets overskud gå til landskassen og derved den fælles velfærd.
LÆS OGSÅ KNAPK om hellefiskeafgift: Stemmefiskeri
Jens Paulsen tilføjer, at overskuddet i fiskeriet har været ”meget højt” i de senere år.
- Til trods for at den havgående flåde har betalt relativt høje ressourceafgifter til det offentlige særligt på hellefisk, lyder det.
Naalakkersuisut har ikke besluttet sig
I fiskeriet venter mange på, at der bliver taget en politisk beslutning omkring hellefiskafgiften.
Naleraq lægger maksimalt pres på Inuit Ataqatigiit for at få den fjernet, faktisk har Naleraqs Jens Nappaattoq truet med at trække tæppet væk under den kommende finanslov, hvis ikke afgiften bliver fjernet.
LÆS OGSÅ Fiskerikommission om hellefiskefiskeri: Uholdbar udvikling
I et svar til KNR oplyser Naalakkersuisoq for finanser, Asii Chemnitz Narup, at hun ikke har taget stilling til, hvad hun mener.
- Betænkningen skal drøftes og enderne skal hænge sammen og derfor ønsker Naalakkersuisoq for Finanser og Indenrigsanliggender at afvente udmelding til et senere tidspunkt, oplyser hendes departement til KNR.