Fiskerikommission: Kvoteforvaltningen skal tages ud af hænderne på politikerne

En ny styrelse skal sikre, at politikerne ikke pludselig ændrer forvaltningen for fiskeriet fra dag til dag. Det er i hvert fald blandt anbefalingerne fra Fiskerikommissionen.
- Politikerne er jo ikke uddannet til at forvalte, de er gode til at træffe politiske beslutninger og til at afstikke en retning, siger Jens Paulsen. Foto © : Malik Brøns / KNR
25. september 2021 12:36

Der skal oprettes en licensstyrelse, som i fremtiden skal forvalte fiskerilovgivningen uden indblanding fra politikere. Det anbefaler Fiskerikommissionen.

I dag fastsætter Naalakkersuisut kvoterne for fiskeriet, og det har sendt det kystnære fiskeri ud på en lige vej mod økonomisk og biologisk kollaps.

Der er siden 2013 år efter år udstedt kvoter og licenser, der langt overgår den biologiske rådgivning inden for det kystnære fiskeri efter hellefisk og torsk.

Det er ikke holdbart for fiskere eller fisk, og for at undgå en ustabil og kortsigtet fiskeripolitik, anbefaler Fiskerikommissionen at oprette en licensstyrelse. Den skal ikke bestemme lovgivningen, men forvalte den lovgivning, som politikerne beslutter i Inatsisartut.

LÆS OGSÅ Fiskerikommission anbefaler at trimme fiskerne: Der skal være nok til vores børn og børnebørn

Formand for fiskerkommissionen, Jens Paulsen, forklarer her hvorfor:

- Det er et hensyn til armslængdeprincippet. Det er jo ikke en hemmelighed, at når det er departementet for fiskeri, der træffer beslutninger, så sidder der en politisk ledelse, som nødvendigvis har en indflydelse på beslutningerne der bliver truffet. Det kan betyde, at der ikke er rent saglige baggrunde for beslutningerne, som træffes. siger han.

Det er ikke sikkert, at det har en indflydelse på forvaltningen, men risikoen er der, og ved at flytte forvaltningen af loven ud af de politiske organer, så fjernes den risiko helt.

- Politikerne er jo ikke uddannet til at forvalte, de er gode til at træffe politiske beslutninger og til at afstikke en retning, siger Jens Paulsen.

I betænkningen har kommissionen også en lang række andre anbefalinger på krogen til politikerne. Om Naalakkersuisut og Inatsisartut vil følge anbefalingerne, er dog op til dem.

Det kræver vilje at følge anbefalingerne

Hvis det står til Fiskerikommissionen, vil det være at vise, at man har styrke hvis de tør at gå ind og følge anbefalingerne fra kommissionen.

- Det vil vise væsentlig større styrke og gå ind og tage hånd om det og sige, at vi ved godt, at situationen er sådan, og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. For hvis man omvendt ikke handler, vil det føre os ud i en virkelig ubehagelig situation særligt på det kystnære torske- og hellefiskeri, siger Jens Paulsen.

I forhold til det kystnære fiskeri efter hellefisk i område 47, som omfatter Diskobugt, Uummannaq og Upernavik, så mener Fiskerikommissionen, at man bør begynde at følge anbefalingerne hurtigst muligt.

Det skal dog ikke ske fra den ene dag til den anden, men over en længere periode, hvor man bringer kvoten langsomt ned til det biologiske rådgivning år efter år.

- Det giver tid til, at fiskerne kan indrette sig. Det forestiller vi os godt, at man kan leve med. Men vi kan ikke vente fem år med at iværksætte tiltag, siger han og uddyber:

- Hvis man ikke træffer beslutningen, så vil der ske noget alligevel, fordi udviklingen vil blive meget negativ under alle omstændigheder.

Fiskerikommissionen er nedsat af Naalakkersuisut til at komme med anbefalinger til en ny fiskerilov, der skal sikre, at samfundet får mest muligt gavn af fiskeriet.