Fiskerikommission om hellefiskefiskeri: Uholdbar udvikling
Fiskerikommissionen skal til at finpudse anbefalinger til en ny fiskerilov. I den forbindelse har kommissionen udgivet et notat om hellefiskefiskeriet.
Ligesom Grønlandsbanken påpeger, skriver kommissionen om de problemstillinger, der er inden for det kystnære fiskeri efter hellefisk.
Der er især udfordringer med jollefiskeriet i tre områder i Nordgrønland – Diskobugt, Uummannaq og Upernavik.
For det første er der en såkaldt overkapacitet af jollefiskere. Det vil sige, at der er for mange jollefiskere til en begrænset mængde fisk, som der i øvrigt bliver færre og mindre af.
LÆS OGSÅ Grønlandsbanken: Flere og flere fiskere slås for at tjene penge nok til et godt liv
Helt konkret er antallet af udstedte licenser til jollefiskere steget markant fra 2013 til 2020, skriver kommissionen. Her steg det med for eksempel 59 procent i Diskobugt, 37 procent i Uummannaq og 31 procent i Upernavik.
Samtidig med at der er blevet flere jollefiskere, har Grønlands Naturinstitut anbefalet færre kvoter over perioden fra 2013 til 2020.
Når Grønlands Naturinstitut anbefaler færre kvoter, er det et tegn på at der er færre og mindre fisk - og det kan resultere i en forringet situation for hver fisker, skriver kommissionen.
Mange jollefiskere som tjener under gennemsnitslønnen
Allerede i dag, kan kommissionen komme frem til, at der er jollefiskere, som tjener under den gennemsnitlige personindkomst.
Gennemsnitlige indkomst og hellefiskeri
Den gennemsnitlige personindkomst var i 2019 på 259.000 kroner.
I 2020 fik jollefiskerne indhandlet for i alt 335 millioner kroner.
Den gennemsnitlige indhandlingsværdi for jollefiskerne var på 335.643 kroner.
Her havde en ud af fem fiskere indhandlet for under 100.000 kroner. To ud af fem havde indhandlet for under 200.000 kroner.
Kilde: Fiskerikommissionen.
Kommissionen påpeger, at hvis en jollefisker vil have fiskeriet som deres hovederhverv, bør fiskeren have en indtjening på linje med den gennemsnitlige personindkomst her i landet, efter at have trukket alle omkostninger fra.
Det svarer til, at en jollefisker skal kunne fiske minimum 21 tons hellefisk med en indhandlingspris på omkring 19 kroner. Det vil svare til en indtjening på omkring 266.000 kroner, efter omkostningerne i forbindelse med fiskeriet er fratrukket.
Men i 2020 var det kun omkring en tredjedel af jollefiskerne, som havde indhandlet 20 tons hellefisk eller mere.
Generelt er det en uholdbar udvikling, og det er blot et spørgsmål om, hvornår fiskeriet kollapser, skriver kommissionen.
Hvis prisen på hellefisk falder med for eksempel 30 procent, skal en fisker være nødt til at fiske omkring 31,5 tons hellefisk for at opretholde sin indkomst.
Fiskerikommission er gået i gang med at skrive
Formanden for kommissionen, Jens Paulsen, siger til KNR, at kommissionen ikke kan udtale sig konkret omkring notatet af hellefiskeriet i Nordgrønland.
LÆS OGSÅ Fiskerikommissionen bevæger sig ind i det afsluttende arbejde
Notatet, som Fiskerikommissionen har udgivet, indeholder ikke anbefalinger til lovgivningen for fiskerierhvervet. Notaterne forklarer blot problemstillingerne, så kommissionsmedlemmerne kan få tilstrækkelig viden til at kunne forholde sig til de kommende anbefalinger.
Fiskerikommissionen har siden 2019 støt arbejdet frem mod en række nye anbefalinger vedrørende lovgivningen om fiskerierhvervet.
Kommissionen er klar til at skrive sin rapport til Naalakkersuisut, hvilket er den afsluttende del af arbejdet.
Kommissionen regner med at være klar med sine anbefalinger i slutningen af juni.