Dansk er ikke et krav for at komme på efterskole i Danmark

Det spiller ikke nogen rolle, om skoleelever kan dansk, når de ansøger om at komme på efterskole i Danmark. Det oplyser uddannelsesdirektoratet.
Foto © : Hordaland fylkeskommune/Flickr
Skrevet af Ane-Marie Petersen
08. september 2017 07:52

Det er ellers en af de faldgruber, der afgør om opholdet på efterskole bliver en succes eller ej.

- Elever, der ønsker at få tilskud til et ophold i Danmark skal aflevere et dokument, der beviser, at de er optaget på et dansk efterskoleophold. Men elevens færdigheder i skolen, er ikke en afgørende faktor, fortæller Bebiane Olsen, konsulent i uddannelsesdirektoratet.

LÆS OGSÅ Efterskole-debat skal ikke handle om sprog

 - Før I tiden plejede vi at modtage bemærkninger og karakterer fra klasselærerne men nu er det kun karakterer vi får, siger hun og understreger, at karakterer ikke betyder noget, så længe man har gennemført ottende klasse.

KNR har i de seneste uger fortalt om grønlandske efterskoleelever, der møder op på skolerne uden at have det rette udstyr eller sproglige færdigheder. Det betyder for en dels vedkommende, at de rejser hjem igen, inden de rigtigt er kommet i gang.

Tola Ludvigsen er studievejleder på Minngortuunnguup atuarfia i Sisimiut. Her forsøger hun at hjælpe elever med at forberede sig på et efterskoleophold i Danmark.

- Elevene udfylder en skema om deres kundskaber og hvad de vil bruge dem til i fremtiden, siger Tola Ludvigsen.

Men erfaringerne har vist, at realiteterne først rammer eleverne for alvor, når de lander i Danmark.

LÆS OGSÅ Efterskolenetværk sænker frafaldet

- Det er ligesom at tage til anden kultur, end den de er vant til, og så kan der opstå hjemve og nogle elever fortryder, at de er rejst til Danmark, siger hun.

Skolen prøver at forberede eleverne på, hvordan livet er i Danmark. Men i sidste ende er det forældrenes ansvar at gøre deres børn klar til efterskoleopholdet.

Grønland bruger 15 millioner kroner årligt for 250 - 300 efterskoleelever.

LÆS OGSÅ Forældre og skoler svigter efterskoleelever

LÆS OGSÅ Elever skal forberedes bedre til efterskoleliv i Danmark