Doris: Elever skal forberedes bedre til efterskoleliv i Danmark

Grønland og Danmark skal samarbejde mere, så grønlandske børn bliver bedre klædt på til efterskolelivet i Danmark, siger naalakkersuisoq for uddannelse, Doris Jakobsen Jensen.
Doris J. Jensen, formand for kulturudvalget, opfordrer Naalakkersuisut til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på KNR's fremtid. Foto © : Arctic Circle
24. august 2017 15:25

Det er ærgerligt, at mange grønlandske børn dropper ud af danske efterskoler. Det sagde naalakkersuisoq for uddannelse, Doris Jakobsen Jensen, tirsdag aften i Qanorooq.

- Det er selvfølgelig beklageligt. Der er andre, som ønsker at komme på efterskole, som de tager pladsen fra, der bliver brugt mange penge, og man får ikke lært det, der skulle læres.

LÆS OGSÅ Katastrofal start for grønlandske efterskolelever i Danmark

Meldingen kommer, efter De Grønlandske Huse og Efterskoleforeningen i Danmark melder om en tiltagende udvikling med uforberedte grønlandske elever, der starter på danske efterskoler.

Problemer bunder i meget ringe danskkundskaber, som fører til faglige og sociale problemer for eleverne. Og så møder en del grønlandske børn op til et helt år i Danmark uden tilstrækkelig skiftetøj, skolesager eller aftaler med en kontaktfamilie.

Flere tiltag på vej

Men der er tiltag på vej, lover Doris Jakobsen Jensen. Blandt andet planlægger Selvstyret sammen med Efterskoleforeningen at holde en række camps i Danmark i ugerne inden, de grønlandske elever starter på efterskolerne.

- For eksempel skal der holdes infocamps for de kommende efterskoleelever, hvor de forbereder sig på efterskolerne, på kulturen og livet i Danmarks, siger Doris Jakobsen Jensen.

LÆS OGSÅ Forældre og skoler svigter efterskoleelever

Desuden mener Doris Jakobsen Jensen, at der skal laves en kampagne med en kortfilm, som skal forberede eleverne på efterskolelivet. Efterskoleforeningen i Danmark har i 2011 lavede en tilsvarende video.

Og så skal de danske efterskolelærere besøge Grønland for at lære mere om, hvad de grønlandske elever kommer fra.

- Vi er blevet informeret om, at lærernes viden om Grønland er meget begrænset, siger naalakkersuisoq.

Opsang til forældrene

Kritikken fra De Grønlandske Huse lyder også på, at mange forældre er for hurtige til at give efter og lade børnene rejse hjem, når udfordringerne melder sig.

Og her bør forældrene vare mere standhaftige, mener Doris Jakobsen Jensen.

- Vi forældre kan være for svage. Når vores barn har hjemve, synes vi, det er synd for barnet, og lader barnet komme hjem. Måske også på grund af vores eget savn til barnet. Derfor må vi også motivere forældrene til at opmuntre børnene mere, når de har hjemve og støtte barnet mere.