Rigsmøde i skyggen af Ruslands krig i Ukraine 

Grønland, Færøerne og Danmark skal vride svar ud af hinanden, når de tre lande i morgen holder rigsmøde. Særligt Rusland bliver et centralt samtaleemne, vurderer ekspert.
Diskussionerne kommer til at handle om håndteringen af Rusland i Arktis, mener adjunkt Rasmus Leander forud for rigsmødet mellem Grønland, Danmark og Færøerne i morgen. Foto © : ILISIMATUSARFIK
Skrevet af Anders Dall
08. juni 2022 15:24

Hvordan skal Grønland, Danmark og Færøerne håndtere Rusland i Arktis?

Det spørgsmål kommer formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, sammen med lagmand Bárður á Steig Nielsen og statsminister Mette Frederiksen ikke uden om, når de i morgen holder rigsmøde.

Det finder sted på Bárður á Steig Nielsens hjemmebane i Tórshavn og sker i skyggen af Ruslands krig i Ukraine, som har sendt dønninger helt til Arktis.

 - Den helt akutte del er jo simpelthen diskussionerne omkring håndteringen af Rusland i Arktis, siger Rasmus Leander forud for mødet.

Han er leder af Nasiffik – center for udenrigs- og sikkerhedspolitik på Ilisimatusarfik. Ifølge ham vil den sikkerheds- og forsvarspolitiske del spille en central rolle, når de tre regeringsledere mødes i morgen. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut reagerer: Flere amerikanske radarer i Grønland er ok, men…

Det gælder både i spørgsmål om sanktioner mod Rusland, fremtiden for Arktisk Råd og hvordan man forholder sig til amerikanske interesser i regionen.

- Danmark vil jo gerne have større overvågning omkring det grønlandske luftrum og territorie generelt, og det er jo også et ønske fra amerikansk side. Det er lidt mere uklart, hvad Grønland gerne vil, siger Rasmus Leander og uddyber:

- Man kan finde politikere, der er glade for ideen om mere overvågning, og du kan finde politikere, der ser det som et stort problem, at det er Danmark, der er med til at lave den her oprustning i Arktis. Men vi mangler lidt at blive klogere på, hvad det er man vil fra Grønlands side.

Strategien, der mangler

Forud for rigsmødet sidste år i Danmark var Múte B. Egede ude at sige, at Naalakkersuisut vil have større indflydelse på den udenrigspolitiske scene.

I den forbindelse sagde han også, at Grønland ville lave sin egen udenrigspolitiske strategi.

Den er ikke klar endnu, men det er netop den strategi, Rasmus Leander taler om som den, der kan give nogle svar på Grønlands position.

Múte B. Egede sagde i marts til KNR, at han regner med at have politikken klar til sommer.

- Man går lidt og venter på, hvad der sker her i landet, og at man i den her forligskreds, der skal dannes, kan blive enige om, hvad der skal stå i det her dokument. Det er ikke mig bekendt nået at blive færdigt til det her rigsmøde, siger Rasmus Leander, men slår fast.

- Jeg er sikker på, det er noget, som bliver bragt op til mødet.

Debut til kontaktudvalg  

Ved rigsmødet i Danmark sidste år nedsatte Grønland, Færøerne og Danmark et såkaldt kontaktudvalg.

Det gjorde man for at have et udvalg, hvor man minimum én gang årligt kan snakke udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik.

Det består af medlemmer af naalakkersuisut, ministre fra Danmark og landsstyremedlemmer fra Færøerne, og de mødes for første gang i udvalget i forbindelse med rigsmødet.

LÆS OGSÅ Aftale: Island og Danmark deler information fra overvågning

Og udvalget skal nu bevise sin beretigelse, mener Rasmus Leander.

- Hvis man kun mødes en gang om året, udover at man kan mødes online, hvor meget nyskabelse er der så reelt i det her. Vi har til gode at se, om det bringer så meget nyt, som ikke allerede eksisterer, inden for de rammer, der var i forvejen, siger han.