Grønlands stemme risikerer at drukne i danske interesser

Naalakkersuisut nøler med at formulere en klar udenrigs- og sikkerhedspolitik, men Danmark venter ikke, og det kan svække Grønlands interesser, mener Vittus Qujaukitsoq.
Vittus Qujaukitsoq er formand for partiet, Nunatta Qitornai, men fik ikke nok stemmer til Inatsisartut valget. Foto © : Malik Brøns / KNR
08. marts 2022 17:28

Opdateret klokken 13:20 11.03.22 med præcisering af Múte B. Egedes citat. Demilitarisering er erstattet med lavspænding. Det sker efter ønske fra Múte B. Egede.

- Jeg synes, at Naalakkersuisut famler i deres politik. Man ved ikke, hvad de vil, og hvad deres interesser er.

Så klar er Vittus Qujaukitsoqs vurderingen af Naalakkersuisut udenrigs- og sikkerhedspolitik næsten et år inde i deres regeringstid.

Udtalelsen kommer, efter at Múte B. Egede (IA) i går kritiserede den danske regering for, at de grønlandske politikere ikke blev involveret, da et flertal i Folketinget vedtog en ny forsvarsaftale, som sandsynligvis kommer til at påvirke Grønland.

LÆS OGSÅ Múte B. Egede raser: Vi vidste intet om dansk sikkerhedsaftale

Vittus Qujaukitsoq, der selv var naalakkersuisoq for udenrigsanliggender fra 2014 til 2017, mener dog, at Naalakkersuisut selv bærer en stor del af ansvaret for, at Grønlands stemme er blevet overhørt.

Naalakkersuisut har nemlig ikke været særlig tydelig i forhold til at definere Grønlands holdninger overfor Danmark, hvorfor man risikerer, at Grønlands interesser ikke bliver hørt af den danske regering, Man er simpelthen ikke er klar over, hvad Grønland vil, lyder det fra Vittus Qujaukitsoq.

- Der er noget, der ikke fungerer i samarbejdet mellem Danmark og Grønland. Det er meget godt illustreret i øjeblikket, siger han.

Naalakkersuisut skal ud af busken 

Det er ikke, fordi der ikke har været udtrykt ønske om at forbedre samarbejdet mellem Danmark og Grønland.

I oktober sidste år underskrev lederne af de tre lande i rigsfællesskabet nemlig en aftale om etableringen af Kontaktudvalget, der er et forum, hvor de tre lande diskuterer udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik.

Alligevel kom den nye forsvarsaftale bag på Múte B. Egede, der nu indskærper overfor statsminister Mette Frederiksen, at ”Grønland skal inddrages i forhold vedrørende Arktis, og at en tæt dialog er nødvendig”, som han i går udtrykte det i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Aftale: Forsvaret skal styrkes - også i Arktis

Den markante udmelding vækker opsigt hos Vittus Qujaukitsoq:

- De gode intentioner, der ligger i Kontaktudvalget, fungerer slet ikke. Det virker yderst mærkværdigt for mig, i hvilken grad Grønland har været involveret i de forudgående forhandlinger.

Han siger dog også, at det er nu, Naalakkersuisut skal ud af busken og markere sig, hvis Grønland vil have indflydelse på, hvordan udenrigs- og sikkerhedspolitikken skal udviklet sig fremover.

For København lytter, hvis man råber højt nok:

- Jeg føler, at man (red. den danske regering) i høj grad hører, hvad Naalakkersiusuts holdninger er. Men det kommer jo ikke af sig selv. Man bliver nødt til at slå hårdere i bordet. Jeg opfordrer Naalakkersuisut til at være klar i mælet og definere klart, hvad de vil. Kom ud af busken, lyder det fra Vittus Qujaukitsoq.

Naalakkersuisoq: Politikken er på plads – til sommer

Múte B. Egede oplyser til KNR, at arbejdet med at formulere Grønlands udenrigs- og sikkerhedspolitik vil begynde at tage form i slutningen af denne måned.

Målet er, at Naalakkersuisut kan samle opbakning til den nye politiske linje fra et bredt flertal i Inatsisartut.

- På baggrund af det, der sker ude i verden, skal udgangspunktet på disse samtaler være en lavspænding og fredelig udvikling i Arktis. Men det vigtigste for os er, at man er fælles i Grønland om udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Uafhængig af hvilke partier, der er ledende i Naalakkersuisut, skal Grønlands stemme være én og klar, siger Múte B. Egede.

Han regner med at være klar med politikken til sommer.

Naalakkersuisut enig med russerne om fred i Arktis 

Med Naalakkersuisuts udmelding ligger Grønland sig på linje med de udtalelser, som den russiske ambassadør gav til avisen Sermitsiaq i februar:

- At trække Grønland ind i en konfrontation med Rusland vil næppe fremme internationalt samarbejde i Arktis og opretholde lave militærpolitiske spændinger i regionen, sagde ambassadør Vladimir Barbin.

LÆS OGSÅ Forsker om krigspause i Arktisk Råd: Det må ikke afgå ved døden 

På baggrund af invasionen af Ukraine, har den danske regering dog besluttet at sætte alle møder med Rusland i Arktisk Råd på pause.

Efter invasionen er Rusland også blevet mødt at en række økonomiske sanktioner, som Grønland har tilsluttet sig.