Aftale: Forsvaret skal styrkes - også i Arktis

Danmark skal bruge mange flere milliarder hvert år på forsvaret af kongeriget. Det meddelte et flertal i Folketinget søndag.
Et flertal i Folketinget har besluttet at øge udgifterne til Forsvaret markant. Foto © : Emil Helms/Ritzau Scanpix
07. marts 2022 09:52

Et flertal i Folketinget er blevet enige om at bruge flere milliarder på forsvaret af kongeriget. 

Det sker for at opruste hurtigst muligt efter Ruslands invasion af Ukraine og for et større bidrage til NATO over de næste 10 år.

- De sidste ti dage har verden ændret sig. Der var et Europa inden 24. februar. Og et andet Europa efter, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde søndag.

Derfor har regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre og Konservative Folkeparti søndag indgået en ny forsvarsaftale.

LÆS OGSÅ Ivan fra Ukraine vil hjem hurtigst muligt: Min mor og far skal i sikkerhed

Med den bliver der afsat 7 mia. kroner over de næste to år til at styrke Forsvaret her og nu. Derudover bliver udgifterne til Forsvaret løbende hævet, så det i 2033 svarer til 2 procent af Danmarks bruttonationalprodukt.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen skal pengene bruges på "dansk forsvar, diplomati, den humanitære indsats og de afledte konsekvenser, det også kan have for det danske samfund." 

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, sagde søndag, at Forsvaret omkring Grønland også styrkes. 

Præcis hvordan de mange milliarder til Forsvaret skal fordeles, skal først forhandles på plads i forsvarsforligskredsen på Christiansborg. Ifølge Forsvarsministeriet er det endnu uvist, hvornår de forhandlinger starter.