Forsker om krigspause i Arktisk Råd: Det må ikke afgå ved døden 

Samarbejdet i Arktisk Råd er droppet midlertidigt på grund af Ruslands invasion af Ukraine.
Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken til venstre og hans russiske kollega Sergey Lavrov til højre ved Arktisk Råds møde i Island i maj sidste år. Foto © : Scanpix
05. marts 2022 11:18

Arktisk Råd har droppet alle møder efter Ruslands invasion af Ukraine. 

Og det er både forventeligt og bekymrende, at samarbejdet er sat på pause, vurderer Rasmus Leander. Han er centerleder på Nasiffik – Center for Udenrigs- og Sikkerhedspolitik på Ilisimatusarfik.

- Det er rigtig godt, at der er sendt et meget stærkt signal at arbejdet i Arktisk Råd under Russisk formandskab jo selvfølgelig ikke kan fortsætte som normalt på grund af de ting, vi ser i Ukraine lige nu, siger han. 

Hvad er Arktisk Råd?

Arktisk Råd er et forum, der beskæftiger sig med sager af fælles interesse for lande og befolkninger i Arktis.

Rådet består af de otte arktiske stater: Canada, Danmark herunder Grønland og Færøerne, Finland, Island, Norge, Rusland, Sverige og USA.

Derudover er de oprindelige folk repræsenteret ved seks interesseorganisationer.

Arktisk Råd blev etableret i 1996. Formålet var at udvide miljøsamarbejdet i Arktis. Der er især fokus på bæredygtig udvikling og beskyttelse af det arktiske miljø.
 

Rusland har i øjeblikket formandskabet i Arktisk Råd, og beslutningen er taget uden om Rusland. Det er i rådet at medlemslandene - heriblandt Danmark - drøfter arktiske anliggender.

Det kan være om miljøbeskyttelse, klima, sundhed, maritimt samarbejde og bæredygtig økonomisk udvikling. Rådet beskæftiger sig altså ikke med sikkerhedspolitik. 

Droppet til slutningen af marts

- I et tæt samarbejde med Grønland og Færøerne er Danmark og de seks andre medlemsstater i Arktisk Råd - selvfølgelig uden Rusland - blevet enige om, at vi suspenderer arbejdet i rådet midlertidigt og blandt andet ikke holder nogen møder i den kommende tid, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod i går. 

Samarbejdet er i første omgang sat i bero til og med udgangen af marts, sagde formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), til KNR i går. 

LÆS OGSÅ Skal vi tage imod ukrainske flygtninge? Selvfølgelig, siger Augusta

Og det er ifølge Rasmus Leander en fornuftig beslutning. Men: 

- Situationen skal jo også ændre sig, for hvis vi står med guerillakampe og en fortsat invasion af Ukraine ved udgangen af måneden eller udgangen af foråret, så er vi i den samme situation. Jeg synes, det er fornuftigt at sætte en foreløbig tidshorisont, men den kan jo sagtens blive forlænget og forlænget igen og igen.

Stop for eksport til Rusland

Folk fra erhvervslivet, forskere og NGO’er arbejder også sammen i Arktisk Råd. Så rådet er altså ikke kun topmøder med ministre og præsidenter fra medlemslandene og organisationer. Rasmus Leander håber, at netop det samarbejde på lavere niveau kan fortsætte. 

Rasmus
Foto © : KNR
Rasmus Leander, centerleder på Nasiffik

- Jeg håber, at man fortsætte i en eller anden form, så Arktisk Råd ikke afgår ved døden og ender med at være noget, som ingen rigtig tror på og til sidst må lukke, siger Rasmus Leander.

Natten til 24. februar angreb indledte Rusland et angreb på Ukraine. Efter invasionen er Rusland blevet mødt med et hav af sanktioner. Det er økonomiske sanktioner, men eksempelvis også sanktioner i sportsverdenen har ramt russiske atleter, som er sendt ud på sidelinjen. Grønland har tilsluttet sig sanktionerne.

Det betyder, at det selvstyreejede selskab Royal Greenland har stoppet al eksport til Rusland. Det har Polar Seafood også. Ifølge Grønlands Erhverv har alle selskaber, som er medlem af GE, haft en eksport til Rusland på 580 millioner kroner i 2021.