Restriktioner er droppet: Fra midnat er det slut med mundbind

Mundbind og regel om bare halvt fyldte barer og restauranter bliver droppet til midnat. Kun på sygehuset og hos lægen skal du stadig have det på.
Pele Broberg, Múte B. Egede og Henrik L. Hansen på dagens pressemøde. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
09. februar 2022 13:07

Når det bliver midnat – og onsdag bliver til torsdag – kan du kyle mundbindet i skraldespanden og glæde dig over, at restauranter, barer og værtshuse igen kan lukke alle de gæster ind, som der er plads til.

Det er nemlig slut med de landsdækkende coronarestriktioner, oplyser Naalakkersuisut på dagens pressemøde. 

Landslægeembedet vurderer, at epidemien er toppet i de store byer. Desuden er smitten så udbredt, at restriktioner alligevel ikke gør en stor forskel.

I Østgrønland blev mundbindene allerede pakket væk for en uge siden, da coronapasset blev skrottet i hele landet. Og nu følger resten af landet altså med. 

Der vil dog være steder, hvor du stadig skal beholde mundbindet på - og det er på sygehuse og lægeklinikker. 

Ny teststrategi

Teststragien er ændret, så det kun er få mennesker med fare for at udvikle alvorlig sygdom med covid, der kan få en PCR-test på testcentrene: 

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. 

Dermed er det i langt højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. 

Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere.

Forbud mod at sælge alkohol udløber også til midnat i de tre kommuner, hvor det stadig gælder. 

Det er en anbefaling, og kun en anbefaling, at du skal have mundbind på i flyet og i lufthavnene.

Folk uden bopæl i Grønland skal også stadig være fuldt vaccinerede for at rejse ind i landet. 

- Vi har glædet os til dette pressemøde. I de sidste to år har myndighederne her i landet har haft retningslinjer på grund af corona, der løbende er blevet strammet og lempet.

- I dag er det sådan, at vi gerne vil fortælle, at restriktionerne, som kommer fra myndighederne, vil ophøre fra i nat, siger formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA). 

Smitten er aftagende i tre byer

I Nuuk, Ilulissat og Aasiaat er smittespredningen aftagende. Der er dog fortsat omfattende smittespredning i Sisimiut, Maniitsoq, Uummannaq, Paamiut og i Sydgrønland, vurderer Landslægeembedet. 

I går kom der svar på 108 PCR-test, hvor “kun” 23 procent var positive. Positivprocenten har siden januar ellers ligget konstant på omkring 50 procent. 

LÆS OGSÅ Antal af husspektakler blev halveret under alkoholforbud - men er stadig "absurd højt"

Det præcise antal smittede kender ingen. Det er kun dem, der bliver alvorligt syge, der har adgang til PCR-test. Alle andre skal blive hjemme, vente på at blive raske - og så i øvrigt også raskmelde sig selv. Den strategi er lavet, fordi testcentre og sygehusene var max pressede af de mange smittede i starten af januar.

Dermed er test af alle ikke længere et våben mod corona i Grønland. Og når folk ikke skal i nærheden af PCR-test, sygehuse eller lægeklinikker, er der selvsagt et gevaldigt mørketal af smittede. 

For to uger siden var der landsdækkende restriktioner 

Alligevel har landslæge Henrik L. Hansen, Naalakkersuisut og partiformændene i Inatsisartut altså besluttet, at Grønland skal åbnes totalt igen – blot to uger efter, at landet nærmest lukkede: På et pressemøde den 25. januar blev områderestriktioner med coronapas og mundbind gjort landsdækkende. Uvaccinerede på 15 år og derover blev nægtet adgang til offentlige steder, medmindre de kunne vise dokumentation for immunitet. 

Her kommer sygemeldingerne fra
 

  • Hver dag inden kl 14, skal sundhedsregionerne indberette sygemeldinger og alt hvad de ved om corona til Landslægeembedet. 
  • Det gør kommunerne også. De melder corona-sygemeldinger fra ansatte og skoleelever. 
  • Gymnasier gør det samme. 
  • Det gør de selvstyreejede virksomheder også. De melder alle coronarelaterede sygemeldinger ind – også fra bygderne. 
  • Ifølge landslægen har det givet et ”forbløffende godt billede” af status på corona. 

Restauranter, barer og værtshuse skulle lukke klokken 22, og der var forbud mod salg af alkohol i fire ud af landets fem kommuner. 

Alt det skete, imens Danmark og Færøerne åbnede igen – men her sagde landslæge Henrik L. Hansen:

- Her i landet aflyser vi og udsætter behandlinger, der ikke er akutte. Vi har udfordringer med at rekruttere personale, og der er ikke rum til, at der kommer væsentligt flere indlagte på nuværende tidspunkt.

- Vaccinationsdækningen er væsentligt lavere her end i Danmark, Island og på Færøerne. Det er en væsentlig faktor for vores status lige nu.

Stabilt antal indlæggelser nu 

Men nu åbner Grønland altså også - og i dag siger landslægen: 

- I den første halvdel af januar var der mange sygemelinger, og det gav hovedbrud i sundhedsvæsenet. Nu er det stabiliseret og er på cirka 12-15. Alle samfundsfunktioner, der skal fungere fungere, fungerer ikke som de plejer, men på et acceptabelt niveau. Nu er vi så langt, at vi kan se en ende på det. 

- Indberetniner om sygemeldte i skoler, på arbejdspladser og i sundhedsvæsenet viser, at epidemien er klart på vej ned i Aasiaat, Nuuk og Ilulissat. I de tre byer bor halvdelen af befolkningen. 

- I marts er vi igennem det meste. I andre byer er der gang i smittespredningen. Men det kan vi håndtere, for epidemien er på vej ned i de største byer. Derfor har vi anbefalet at afvikle langt de fleste restriktioner. De er ikke afgørende længere, siger Henrik L. Hansen.