Alkoholforbuddet ophører i hele landet

Salget af alkohol sættes fri, efter at der i flere uger har været forbud i store dele af landet.
Efter to uger med alkoholforbud i i flere kommuner, kan man nu igen købe øl, vin og spiritus i butikkerne. Foto © : KNR / Hansigne Broberg
08. februar 2022 11:42

Borgerne i Kommuneqarfik Sermersooq, Kommune Qeqertalik og Kommune Kujalleq kan fra på torsdag igen købe alkohol i butikker, på barer og restauranter.

Alkoholforbuddet, som blev indført for to uger siden, bliver nemlig ikke forlænget.

Sådan lyder det blandt andet fra Ane Hansen (IA), der er borgmester i Kommune Qeqertalik:

- Vi vil ikke forlænge forbuddet, da smitteudviklingen er blevet mindre under alkoholforbuddet i Aasiaat og i Qasigiannguit. I øjeblikket er smitten dog stor i Kangaatsiaq, og kommunen vil tage stilling til, om alkoholeforbuddet skal forlænges her, hvis befolkningen ønsker det.

En lignende besked kommer fra Kommune Kujalleq:

- Vi har forhørt os hos politiet og sundhedsvæsenet, og meldingen er, at smittespredningen nu er så lille, at de er klar til en genåbning af alkoholsalget. Vi har derfor ingen grundlag til at forlænge lukningen af alkoholsalget, siger Naja Lund (IA), der er viceborgmester i Kommune Kujalleq.

Restriktioner i Grønland – helt kort

 

  • Coronapasset er droppet fra 4. februar i hele landet. 
  • Du skal have mundbind på, når du:
  • ... Er i lokaler med offentlig adgang (butikker, kirker, biblioteker, restauranter og så videre).
  • ... Når du kører i bus og taxa.
  • Restauranter, barer og værtshuse må kun lukke halvdelen af det antal gæster ind, som lokalet er godkendt til.
  • I Østgrønland er det slut med både coronapas, mundbind og med kun at lukke halvt så mange ind, som der er plads til.  
  • Frem til 9. februar er der forbud mod salg af alkohol i Kommuneqarfik Sermesooq, kommune Qeqertalik og Kommune Kujalleq.

    Rejser fra Danmark
  • Fra 26. januar skal du ikke længere vise en negativ test ved checkin i Kastrup. Testkravet ved indrejse fra Danmark bliver simpelthen droppet.

Forbuddet står til at udløbe i morgen 9. februar, når klokken bliver midnat. 

Alkoholforbud skulle lægge en dæmper på befolkningen 

Da alkoholforbuddet blev indført, var det for at mindske spredningen af Covid-19. Men det skete også fordi, at man i kommunerne så, at der var sket en negativ udvikling i forbruget af alkohol i private hjem.

- Denne negative udvikling i forbruget af alkohol i hjemmet rammer ikke alene børn og familielivet, men medfører også en øget risiko for spredning af Covid-19, idet man er mindre opmærksomme på smittefaren ved sammenkomster, hvor der drikkes alkohol, og hvor man kommer hinanden tættere, lød det fra Naalakkersuisut om beslutningen, da den blev meddelt 25. januar sent om aftenen. 

LÆS OGSÅ Politimesteren anmodede om alkoholforbud: Vi frygtede lønningsweekenden

Også Grønlands Politi anbefalede et forbud, da ordensmagten frygtede, at både sygehuse og politiet selv ville blive overbelastet på grund af mange coronasygemeldinger blandt personalet. 

Forbuddet trådte i kraft 26. januar. Det var lige før en fredag, hvor der både blev udbetalt løn, ferietillæg og pension. Altså en weekend, hvor politiet normalt har meget travlt. 

Ifølge politimester Bjørn Tegner Bay har alkoholforbuddet virket efter hensigten. Det sagde han på et pressemøde sidste torsdag.

- Der var markant færre sager, end vi er vant til. Antallet af husspektakler i private hjem var 10 i hele landet. Vi har undgået en lang række af alkoholrelaterede hændelser.

To forbud i Qeqqata Kommunia

I april 2020 blev der også indført et midlertidigt alkoholforbud i Nuuk på grund af corona. Også dengang var argumentet, at druk til privatfester var med til at sprede corona - og at det i sidste ende gik ud over børn. 

Siden dengang har Qeqaata Kommunia også haft to midlertidige forbud mod salg af alkohol. Det ene sluttede 1. februar, det andet var i sommer.