Regeringen afviser Dansk Folkeparti-forslag om udrejsecenter i Grønland

Den danske udlændinge- og integrationsminister vil ikke spørge Grønland om udrejsecenter for afviste asylansøgere.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye afviser at henvende sig til Naalakkersuisut angående et udrejsecenter for afviste asylansøgere Kangilinnguit. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
06. maj 2021 12:25

Dansk Folkeparti har stillet et forslag i Folketinget om, at regeringen skal spørge Grønland, om man kan lægge et udrejsecenter for kriminelle og afviste asylansøgere ved flådestation ved Kangilinnguit.

Men det vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet ikke, svarer han i Folketingssalen.

- Jeg mener ikke, at løsningen er et udrejsecenter i Grønland. Og det er ikke en del af regeringens plan for at få flere afviste asylansøgere til at rejse hjem.

- Vi synes ikke, det er fornuftigt at lave et udrejsecenter I Grønland. Og som jeg har forstået det på hjemmestyret, deler de den holdning. Så vi ser ingen grund til at rette henvendelse til Grønlands nye Naalakkersuisut, siger Mattias Tesfaye.

DF: Jamen hvorfor ikke?

For nuværende ligger der et udrejsecenter ved Kjærshovedgård i Midtjylland. Mattias Tesfaye gentager i Folketinget, at regeringen er på vej med en løsning til en anden beliggenhed inden sommerferien.

- Jeg er enig med forslagsstillerne om, at der skal findes en langsigtet løsning for udviste asylansøgere. Og at de skal rejse hjem, siger Mattias Tesfaye.

LÆS OGSÅ Dansk Folkeparti: Send afviste og kriminelle asylansøgere til Grønnedal

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, siger i salen, at hun savner argumenter imod at undersøge muligheden for et udrejsecenter på Grønland.

- Vi vil ikke trække noget ned over hovedet op grønlænderne. Men det undrer mig, at man ikke lige har tænkt tanken at spørge, siger hun og fortsætter: 

- Det vil være svært at lave ballade i Grønland.

Heller ikke opbakning fra Venstre

Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, siger:

- Vi har meget stor respekt for det grønlandske landsstyre. Så før man overhovedet kan begynde debatten, skal der komme et ønske fra Grønland.

- Derudover er idéen logistisk håbløs, ser dyr ud og ligner ikke en holdbar løsning.

Dermed støtter Venstre ikke forslaget, og der vil ikke være et flertal for at pålægge regeringen at undersøge muligheden.