Regering vil bruge millioner på danskundervisning for grønlandske studerende

Den danske regering er parat til at afsætte 20 millioner kroner til ekstraundervisning i dansk for grønlandske studerende i Danmark. Forslaget bliver modtaget med blanding hos de grønlandske folketingsmedlemmer.
Foto © : Hordaland fylkeskommune/Flickr
23. november 2018 07:43

Grønlandske studerende i Danmark skal fra 2019 have mulighed for at deltage i særlige sommerkurser i dansk akademisk sprogbrug og dansk studiekultur i samarbejde med De Grønlandske Huse.

Det foreslår den danske regering som led i forhandlingerne for finansloven 2019 og frem mod 2021, oplyser folketingsmedlem Aleqa Hammond (NQ) efter et møde med finansminister Kristian Jensen.

LÆS OGSÅ Sprog-pulje imødekommer et stort behov

Ifølge hende vil regeringen over fire år afsætte otte millioner kroner til sommerkurserne og 12 millioner kroner til intensivt danskkursus til grønlændere, der går på ungdomsuddannelse eller videregående uddannelser.

Finansministeriet har dog foreløbig hverken be- eller afkræftet tallene.

Blandet modtagelse fra grønlandske folketingsmedlemmer

Aleqa Hammond roser forslaget fra regeringen.

- Det danske sprog kan være udfordrende. Især peger mange på, at det er svært at begå sig i sproget på et højt niveau blandt danskere eller når man lige er ankommet til Danmark og starter på efterskole. Derfor har man lyttet til vores budskab, siger hun. 

I dag dropper godt hver fjerde grønlandske studerende ud af en videregående uddannelse i Danmark inden for det første år.

IA’s folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, modtager forslaget med blanding. Hun er positiv over for, at regeringen vil hjælpe, så flere grønlændere kan færdiggøre en uddannelse i Danmark.

LÆS OGSÅ Regeringen afsætter 2,5 mio. kr. til danskundervisning for grønlændere

Men forslaget stammer ikke fra Inuit Ataqatigiit, understreger Aaja Chemnits Larsen. Hun synes, at 20 millioner kroner over fire år er mange penge og er derfor bekymret for, hvilke områder der vil få færre eller ingen penge på næste års danske finanslov.

- Jeg tror, det er vigtigt, vi forstår, at når man vælger at prioritere 20 millioner kroner, som, jeg synes, er rigtig mange penge, for hvad er det så for nogle projekter, vi nedprioriterer? siger Aaja Chemnitz Larsen.

LÆS OGSÅ Stadig gratis danskundervisning til grønlændere

Hun ønsker, at Naalakkersuisut og Inatsisartut i højere grad diskuterer danskundervisningen i folkeskolen i Grønland.

- Hvor meget kan vi gøre selv? Det er rigtig fint med et sommerkursus. Men hvis man har haft rigtig svært ved det her (dansk, red.) i rigtig mange år, vil det være bedre, hvis man tog hånd om det i de grønlandske folkeskoler, siger Aaja Chemnitz Larsen.

LÆS OGSÅ Venstre kritiserer koalitionens engelsk-planer